В зоопарк „Хисарлъка“ без билетче

  • 16 май 2018, 15:45
  • Автор Кирил ИВАНОВ
  • ТЕМАТА

Medium lion 3317670 1920

Зоопарк „Хисарлъка“ е може би единственият в страната, където се влиза без такса и входен билет. В метална кутия, заключена с три катинара, добронамерени посетители подпомагат със скромни дарения комплекса, издържан на 100% от община Кюстендил. В бюджета се залагат 80-90 хиляди лева годишно за издръжката му, уточнява зам.-кметът по финансите на града Надя Каратова. Това, че входът е безплатен, се възприема добре от всички, но има и посетители с претенции. По форумите обаче могат да се прочетат и такива коментари: „Слагам една звезда, защото няма опция за 0. Истината е, че съм възмутена от тъжната гледка. Животинките изглеждаха тъжни и гладни. Все още си задавам въпроса защо входът е безплатен, а животните са в такова окаяно състояние. Би трябвало да се вземат мерки, защото гледката е потресаваща. Все още съжалявам, че го посетих“.

Над 50 животни обитават по клетките - доминират муфлоните и дивата коза, пернатите. Често кюстендилци се сепват от рева на лъва, особено сутрин. С най-богатата биография и житие безспорно е мечката Маша. Тя съжителства с няколко партньора мечоци, докарвани от други зоокомплекси от страната. Но уви - не създаде поколение, специалисти заговориха за мечи стерилитет.

„Има проект и дори изготвен макет за ремонти и реновиране на зоопарка. Предвижда се течаща вода за всяка от клетките. Но реализацията се бави. Явно ще стане в по-големите градове, а Кюстендил ще чака“, представи нещата човек от персонала.