Велики Преслав пази злато на 6000 години

  • 13 януари 2021, 10:48
  • Автор Николай Спасов
  • ИСТОРИЯ

Medium 12 preslav 2

Злато на 6000 години, самородна мед, послужила за направата на първите метални сечива, скъпоценни и декоративни камъни.

Те са само част от експонатите на гостуващата изложба „Съкровищата на Земята и човека“ в археологически музей „Велики Преслав“.

Изложбата е проект на Националния музей „Земята и хората“ и АМ „Велики Преслав“ и представя съвместно културно и природно наследство.

В експозицията са показани природни кристали на скъпоценни камъни, използвани при изработване на изящните съкровища на Велики Преслав.

Изложбата показва многообразен минерален свят, където има представители, заемащи по-особено място в него, и това са скъпоценните, наречени „аристократи“ на минералното царство.

Минералните образци са както от постоянната експозиция, така и има някои непоказвани до момента експонати от фондовете на НМ „Земята и хората“.

Сред артефактите може да се види експонирана самородна мед, послужила за направата на първите метални сечива. Заслужено място заемат самородното злато от р. Огоста, показващо богатствата на българските земи. Злато, послужило за изработване на уникални изделия преди повече от 6000 години, доказателства, за което се намират в археологически находки из цялата страна.

В изложбата посетителите могат да видят скъпоценни и декоративни камъни - природни и обработени образци от гранат, топаз, аквамарин, цитрин, опушен кварц, аметист, турмалин, нефрит, родонит, ахат от Шуменското плато и др.

Изложбата може да бъде разгледана до края на месец март 2021 година в АМ „Велики Преслав“.

Най-голямата колекция от печати, намерена на едно място

АМ „Велики Преслав“ разполага с най-голямата сбирка на печати, намерени на едно място. Бройката им надхвърля 550.

Моливдовулите (от гръцки език – оловен печат) са  изработени от олово, което е силно податливо на окисно въздействие от околната среда. Те съхраняват  информация с името и титлата на собственика на печата, която е безценна за съществуващата  държавна и чиновническа йерархия през Х – ХI в., а така също и особена „фотография“ на  облеклото, инсигниите на изобразените владетели.

Голяма част от информацията, която носят,   е основна за попълване на празноти в хронологията на историята.

Последният месец 100 броя от най-засегнатите от окислителните процеси през годините са почистени и реставрирани по проект „Консервация и реставрация на моливдовули  от Стратегията във Велики Преслав“.

 „Печатите са от X-XI век, има както византийски, така и български. Намерени са на едно място при археологически проучвания, някои от тях са в музея още преди 50-60 години“, разкриват от АМ „Велики Преслав“ за Кmeta.bg.

Пъзели, тетрадки и игри ни връщат при Симеон Велики

Пъзели, образователни игри и учебни помагала ще запознават деца и ученици с един от най-великите и значими периоди в българската история – Златния век.

Миналия месец приключи проектът „Моят музей – вълнуващо пътешествие в Златния век на България“, осъществен от Археологически музей „Велики Преслав“ с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

Целта на проекта е изготвянето и изработването на музейно-образователни помагала и пособия, предназначени за детската публика, за ученици както в начален, така и в прогимназиален етап на обучение, съобразени с учебните програми на МОН.

„Помагалата са изцяло обвързани със съдържанието и характера на постоянната експозиция на АМ „Велики Преслав“. Те ще допринесат информацията за тази част от нашата история – периода IX-X в. „Златният век“ на България, да бъде възприета от широката детска публика по нетрадиционен, интересен и вълнуващ начин“, коментират от музея.