Вход свободен при елените, вълците и бодливите свинчета в Благоевград

  • 16 май 2018, 15:47
  • Автор Владимир Симеонов
  • ТЕМАТА

Medium %d0%91%d0%bb%d0%b0%d0%b3%d0%be%d0%b5%d0%b2%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4 %d0%bc%d0%b5%d1%87%d0%b5%d1%82%d0%be %d0%91%d0%be%d1%80%d0%ba%d0%be1

С безплатен вход за всички посетители зоологическата градина в Благоевград привлича не само благоевградчани, но и гости на града. Зоопаркът получи лиценз в началото на 2016 г. Всяка година се отделят сериозни средства за по-добри условия за животните. Миналата година бяха инвестирани към 130 000 лева за разширяване на клетките и за облагородяване на района. Така вече в по-широки пространства се движат камерунската коза, муфлонът, ламата и други обитатели. Металните ограждения на същите клетки бяха премахнати и заменени с естествен дървен материал. Ремонтира се и осветлението на територията на зоологическата градина. През последните години бяха изградени пет нови клетки - на мечките, на чакалите, вълците, лопатарите. Зоопаркът разполага с ветеринарномедицински кабинет, оборудван с необходимата апаратура. Животинските видове имат медицински картони, в които се вписват направените прегледи и евентуални лечения. Животните се хранят по утвърдени хранителни дажби. В зоопарка в Благоевград в момента има над 220 животни от 32 вида. Сред новодомците тук са бодливи свинчета, папагали, маймуни, благородни елени, патици, нутрии, фазани. Има новородени муфлони, камерунски кози, вълци.

„Благодарим на община Благоевград, че винаги заделя пари за ремонти в зоопарка. Тази година също има заложени средства. Искаме да изградим карантинна зона – сграда с помещения за болни животни, които да са изолирани от здравите обитатели на зоопарка. На всички е направен професионален медицински преглед. Обезпаразитени са, ваксинирани са. При съмнение за болно животно се вземат проби“, заяви директорът на зоопарка д-р Крум Попниколов. Ако останат пари, ще се направи по-надеждна ограда, тъй като от близката ромска махала често има набези и кражби на дребни животни. Предвижда се и разширяване на някои клетки. Най-атрактивни за посетителите са двата лъва, един от които обаче е твърде стар и скоро се очаква млад лъв от зоопарка във Варна, двете мечки също се радват на голям интерес от страна на гостите, това важи и за маймуните.

При посещение на големи групи има възможност за изнасяне на беседи, свързани с произхода и начина на живот на обитателите на зоологическата градина в Благоевград.