Вкусни мезета и гозби изкушават гостите на Празника на еленския бут

  • 17 октомври 2018, 16:27
  • Автор Михаела Благоева
  • АФИШ

Medium %d0%9f%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%bd%d0%b8%d0%ba %d0%bd%d0%b0 %d0%95%d0%bb%d0%b5%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%b8%d1%8f %d0%b1%d1%83%d1%82 2017   1

Всяка година в края на октомври в Елена се провежда Празникът на еленския бут. На 28 октомври градът отново ще събере почитателите на деликатеса, както и майстори, които ще представят традиционно приготвеното месо. Градският пазар ще се превърне в място за възстановки, атракции, дегустации, състезания и изложби. В рамките на празника ще бъде пресъздадена стара еленска традиция, в която участват само мъже - пърленето на прасе над трап, докато жените ще са заети с приготвянето на софрата. Гостите на празника ще имат възможност да опитат от уникалния вкус на еленския бут, също така ще могат да хапнат от традиционните еленски гозби, старателно приготвени от домакините на празника.

Няма да липсват и демонстрации на стари еленски занаяти и всичко това ще се случва със съпътстваща колоритна фолклорна програма. Легендите казват, че рецептата за сурово-сушения деликатес е открадната и преименувана от прочутото италианско прошуто. Еленчани обаче са убедени, че тяхното кулинарно произведение става само при климатичните условия около родния им планински град. Тънко и майсторски нарязан бут, добре аранжирано мезе дразнят апетита и приканват всеки да опита. Идеята на инициатора на събитието - местният Съвет по туризъм, е да се възроди една позабравена стара традиция – Еленският събор по Димитровден. Местните хора разказват, че не се помни кога назад във времето еленските балканджии са открили рецептата за приготвяне на деликатеса, но със сигурност се знае, че е уникален, вкусен и търсен в цялата страна.

Фестивал на

ореха в селото с

най-големите орехи

Селото с най-големите орехи – Голямо Дряново, всяка година кани на национален фестивал на ореха. Около казанлъшкото село се намира най-големият български орехов масив с площ повече от 2500 дка. Дървото е символ на селото вече поколения наред, в снего се намира и 500-годишен орех – най-старият на Балканския полуостров. На 20 октомври ще е петото издание на фестивала, който се провежда под патронажа на Национална асоциация на производителите и преработвателите на черупкови плодове. Събитието цели да популяризира ореха, начините му на отглеждане и чрез среща между производителите да се възстановят свързаните с него забравени традиции. 

Гръм на фасулено топче за

смилянския фасул

С топовно гръмване на фасулено топче от автентично смилянско оръдие ще бъде даден стартът на Празника на смилянския фасул на 27 октомври. Той се провежда всяка година в последната събота на месец октомври, когато жителите на смолянското село са прибрали вече реколтата си. Организатор е Народно читалище „Проф. Асен Златарев“. Традиционен поминък на смилянци е отглеждането и обработката на фасул, а особено прочути са с производството на едрия салатен фасул. Обработването му става ръчно, а наторяването става само с оборски тор. Местните наричат смилянския фасул – „фасульовица“, а данни за отглеждането му в района има от 250 години. В рамките на празника се провеждат няколко конкурса: за ястие от фасул; за пано от фасул и за най-добър производител на фасул. Много дегустации, изложби, състезания, музикална програма с песни и танци очакват гостите на празника. 

Картофи с причудливи форми показват в Клисура

Изложба на картофи с причудливи форми ще имат възможността да разгледат гостите на Празника на картофа в Клисура. На 26 октомври в балканското градче ще се проведе 32-рото издание на празника. Ще има надпревара за най-голям, най-малък и най-вкусен картоф от тазгодишната реколта. Именно в Клисура се намира единственият по рода си в България и на полуострова Музей на картофа. Клисурци не пропускат да изтъкнат, че тук се раждат най-сладките картофи, които могат да съперничат на най-известните родопски сортове. За това и тази земеделска култура е на особена почит в града. В деня на Празника на картофа се организират различни конкурси: за най-красиво кулинарно изделие от картофи, за литературна творба, „Златен картоф“- за принос към уникалния празник и много други. Тържествата ще продължат с голям концерт и всенародно веселие на пл. „20 април 1876 г.“.

Бургас прави първи Фестивал на маскарадните игри

500 участници от 11 състава ще дефилират по улиците на града

Първият Фестивал на маскарадните игри, народното и художествено творчество ще се проведе в Бургас от 19-и до 21 октомври. В трите дни ще има богата и интересна програма, като фокусът ще е на 20 октомври с дефиле и представяне на над 500 участници от 11 състава.  Ще има алея за продажба на сувенири, ще се представят български фирми и продукти.

Маскирането е било широко разпространено в Бургаския регион до края на XIX век, след което постепенно е забравено. Въпреки това, в районите на юг от Бургас и в самия Бургас, и до ден днешен са съхранени и биват изпълнявани подобни обичаи, като се пазят маски на 200-300 години. Фестивалът цели да популяризира региона като интересна дестинация, да ускори развитието на община Бургас като национален център за културен туризъм, да се предостави възможност на деца, юноши и възрастни да се докоснат до един забравен обред, да окаже положителен ефект върху икономиката на региона – и най-важното – да съхрани българския дух чрез представянето на традиционни българските обичаи и занаяти.

Клайдерман празнува 40 г. на сцена в НДК

Легендарният френски пианист Ричард Клайдерман ще отпразнува 40 години от началото на сценичната си кариера с концерт в София. Грандиозният спектакъл ще зарадва родната публика на 29 ноември. Мястото е зала 1 на НДК, а стартът в 20 ч. Концертът е част от световното турне на звездата. Спектакълът ще представи най-големите хитове на пианиста, а негови партньори на сцената ще бъдат талантливите музиканти от Оркестъра на Класик ФМ радио. Билети на цени от 30 до 80 лв. може да закупите от TicketsBG.com, на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“ и в билетния център на НДК.

Три дни „Есенни пасажи“ в Несебър

Фестивал „Есенни пасажи“ ще се проведе между 26 и 28 октомври на пл. „Месамбрия“ в Стария Несебър. От сутрин до късна вечер през трите дни на фестивала гостите и местните жители могат да се насладят на рибни деликатеси, предлагани от производители и ресторантьори на градския площад. За доброто настроение ще се погрижат и няколко фолклорни формации. Общината е подготвила куп изненади за гостите на феста, който цели да представи местните бит и култура пред гостите на града.