Вършец плаща на граждани за градинка и пейка край къщите

  • 15 април 2018, 22:46
  • Автор Цвета Иванова
  • РЕГИОН

Medium %d0%98%d0%b2%d0%b0%d0%bd %d0%9b%d0%b0%d0%b7%d0%b0%d1%80%d0%be%d0%b2

Инж. Иван Лазаров  управлява националния курорт Вършец от 2011 г. Преди това е бил председател на общинския съвет. Роден е във Вършец и е завършил средното си образование там. Специалист е по технология на виното и високоалкохолните напитки от Университета по хранителни технологии в Пловдив.

- Г-н Лазаров, общината във Вършец  реши да финансира малки благоустроителни проекти на гражданите. Каква е целта на тази инициатива?

- Решихме да привлечем и гражданите в благоустрояването и поддържането на всичко, което създаваме във Вършец. Става въпрос за  подобряване вида на обществените пространства. Досега това общината правеше сама, сега искаме да привлечем и жителите на града. Смятаме, че така те по-добре ще ги поддържат и съхраняват. На практика създаваме публично-частно партньорство. Живеещите по дадена улица, в един жилищен блок  или в един квартал най-добре знаят какво им е нужно – зелени и цветни алеи, кътове за отдих и т.н. Общината финансира тези проекти, а гражданите ги изпълняват с доброволен труд. Това не е нова практика – от години я прилагат общините в Монтана, Видин, Враца. Ние за пръв път я прилагаме. В бюджета си сме заделили пари за 5 проекта – всеки по 1000 лв. Но ако интересът е голям, може да отделим нови средства.

- Познавате ли интереса на гражданите към облагородяване на местата, където живеят?

- Да, има интерес. Повечето твърдят, че искат да направят и поддържат зелени площи, цветни алеи. Очаквам да поддържат тротоарите пред техните домове – да лепят плочите, ако са отлепени, да сменят счупените, да създават кътове за отдих – с пейки, беседки, където да се събират вечер и да си общуват. Сега започва приемането на проектите. Срокът за изпълнението им е до края на октомври. Работата ще се контролира от общинските специалисти в отдел „Устройство на територията“.

- Какви други планове имате за подобряване на средата за живот в града?

- Тази година ни предстои изпълнението на един мащабен проект – ще рехабилитираме близо 20 улици и части от четвъртокласната пътна мрежа. Улиците ще имат нови тротоари, бордюри, асфалтови платна. Ще асфалтираме и пътните участъци от Вършец към квартал „Заножене“ и село Спанчевци. В момента стартираме процедурата за избор на изпълнител. Финансирането си осигурихме чрез наш проект от програмата за развитие на селските райони. Освен това, получихме от кабинета с постановление на МС 750 000 лв. С тях ще подменим водопроводи и ще асфалтираме улиците над тях. Това лято се очертава като много активно в строително отношение. Обновени 20 улици на един път в курорта никога не е имало.

- Освен за жителите на града, общината създава условия за привличане на повече туристи. Какво правите за развитие на атракционния туризъм?

- През последните години в това отношение направихме ледена пързалка, която работи по всяко време на годината, велоалея, амфитеатър за различни видове концерти, спектакли. Изградихме и спортна зала за няколко вида спорт. Освен за тренировки, тя е приспособена и за национални състезания. В момента по трансграничен проект с партньор общината в град Пирот, Сърбия, изградихме две детски площадки, две фитнес площадки на открито – в нашия парк „Слънчева градина“, който се намира в центъра на града, до края на месец май ще бъде готова и скейтборд площадка. Изграждаме и въжен парк. Той се намира в близост до футболното ни игрище и вече се разполагат съоръжения между дърветата за движение по въжета, мостове и др. уреди. До началото на активния сезон и той ще стане готов. Финансирането получаваме от европейската програма Интеррег България – Сърбия. Надяваме се с тези атракциони да привличаме повече посетители. До неотдавна във Вършец идваха предимно възрастни болни хора за лечение чрез нашата минерална вода. През последните години идват и здрави, млади хора за релакс и СПА. През миналата година през нашите хотели, къщи за гости и болницата за рехабилитация са преминали над 50 000 души. Цялата ни леглова база се пълни в дните около студентския празник, Коледа и Великден, през дългите почивни дни. През август, когато е нашият празник на курорта, минералната вода и Балкана, също посрещаме много гости. Те идват, привлечени от програмата на нашия празник – концерти на известни певци от страната и Сърбия, художествени пленери, улица на занаятите, конни надбягвания, киноложка изложба, спортни състезания. Тази година за първи път общината реши да стимулира посещенията в нашия град чрез наградата „Уикенд за двама“. На 22 места в града сме поставили кутии, в които курортистите пускат анкетни карти. В края на активния сезон ще отчетем тези карти и чрез жребий ще изберем семейството, което ще прекара един уикенд в най-хубавите ни хотели – имаме 3 четиризвездни, за сметка на общината. От тази година имаме още едно привличащо средство – онлайн информация за времето в курорта. Всеки може във всеки момент на денонощието да разбере каква е температурата във Вършец, влажността на въздуха, съдържанието на фини прахови частици, атмосферното налягане. Софтуерна компания обслужва безвъзмездно станцията. По този начин рекламираме нашия чист въздух. Малцина знаят, че Вършец притежава втория по големина в страната след Борисовата градина парк. Площта му е 800 дка. Започва от центъра и свършва в планината над нас. Благодарение на местоположението на селището и на този парк въздухът винаги е чист, свеж и много здравословен. 

- В курорти като Вършец престъпността е по-висока. Как се справяте с нея?

- Вършец се характеризира с ниска престъпност – предимно битови кражби, телефонни измами. Досега успяваме да се справим заедно с полицията. На наша територия имаме районно полицейско управление.  С него имаме много ползотворно сътрудничество.

- Ще се възползвате ли от закона за охрана от частни фирми? Ще сключите ли договор за такава охрана?

- Не. В момента с тази ниска престъпност нямаме нужда от частна охрана. Ще продължим да разчитаме на полицията. А и нямаме планирани средства в бюджета за това. Във Вършец няма фирма, която да има за предмет на дейност охрана. Всичко това ни кара да продължим да осигуряваме сигурността на гражданите и имотите, спокойствието на туристите само с полицията.