Вършец с парк – показва динозаврите по земите ни

  • 18 септември 2018, 17:19
  • Автор Цвета Иванова
  • ПРОЕКТ

Medium dinosaur 3581863 1920

Преди 3 години Вършец се прочу с уникален проект за изграждане на първия у нас палеонтологичен парк. Такъв и в Европа няма, обяви кметът Иван Лазаров. Целта е да се създаде атракция, която да привлича природолюбители и деца, които имат интерес към древни растения и животни. Да привлича туристи.

За проекта си общината намери партньор от град Констанца, Румъния, с който кандидатстваха за европейското му финансиране. В Констанца трябваше да бъде изграден подводен музей. Но управляващият  орган на програмата Интеррег – Румъния – България, отхвърли проекта на Констанца. Тогава трябваше да търсим нов партньор, разказва кметът. Намерихме го през миналата година в лицето на общината и музея „Олтения“ в румънския град Крайова. След ново кандидатстване най-после проектът бе одобрен. Преди дни Иван Лазаров подписа договор за изпълнението му. От румънска страна под документа подпис сложи  Флорин Радиче, директор на музея „Олтения“.

Стойността на проекта е 1 364 438 евро. 85% от средствата ще даде Европейският фонд за регионално развитие, 13 % - българската държава и само 2 % - партньорите. Срокът за изпълнението му е 36 месеца. Първият посетител в Джурасик парка във Вършец и в новия музей на Крайова трябва да бъде посрещнат на 29 август 2021 година.

Палеопаркът във Вършец не е просто туристическа атракция, обясни кметът. Създаваме го на базата на открито преди години  находище на 7 км от града с останки на древна флора и фауна. В местността Дрънката край село Долно Озирово художникът Мариан Марков попада на  кости, костни фрагменти и зъби от едри и дребни бозайници и  птици. Минават цели 2 години докато за откритието е информиран природонаучният музей  на БАН. Тогава учени, основно проф. Златомир Боев, проучват находището. Става ясно, че то е от времето на късния плиоцен, т.е. на 2,2 – 2,5 млн. години. Открити са 140 вида гръбначни животни, 79 вида птици, 5 вида фосилни растения, 2 вида сухоземни охлюви и др. Тази даденост става основа на проекта на община Вършец. С него се предвижда  изграждането на специална сграда в парка на града, в която да бъдат експонирани скулптурни възстановки на животните, от които са открити кости и зъби. Те са живели по тези земи. Това събужда любопитството и на местните жители, и на гостите на курорта. В изложбената зала ще има и информационен център, където посетителите ще могат да получат интересуващата ги информация за животните и находището. Предвидени са и кътове за отдих, алеи за разходка. Цялата площ на парка е 10 дка. Тя ще бъде отделена от терена с ограда.

Изпълнението на проекта вече започна, допълни Иван Лазаров.