Ямбол, Горна Оряховица и Брезник са №1

  • 13 януари 2021, 10:37
  • Автор
  • КОНКУРС

Medium 8 1

Станаха ясни победителите в конкурса на Kmeta.bg „Кмет на месеца“ на тема „Коледна украса“ за декември. Десетки хиляди дадоха своя вот и определиха отличниците в надпреварата. Номинирахме кметовете на 15 общини на базата на наблюдения по подготовката и изпълнението на празничната украса, пресъздаваща коледната атмосфера.

Конкурсът по традиция е разделен в три категории - общини с население под 20 000 жители, общини с население между 20 000 и 50 000 жители и общини с население над 50 000 жители.

При „малките“ №1 стана Васил Узунов (Брезник). Той събра 56,09 процента от гласовете. След него останаха Силвия Кръстева (Трявна) с 34,67% и Красимир Герчев (Разлог) – 7,29%.

При средните общини победител е Горна Оряховица, начело с инж. Добромир Добрев. Той окупира първото място с внушителните 87,4 %. Далеч зад него са Денчо Бояджиев (Разград) с 10,7 и Иван Гавалюгов (Ботевград) с 1,43 %.

При най-големите общини за отличник бе определен Валентин Ревански (Ямбол). Вота си за него са дали 45,82% от гласувалите. Второто място е за Пенчо Милков (Русе) с 27,79%, а на почетното трето стъпи Живко Тодоров (Стара Загора) с 11,18%.

Връзка с Лапландия

Мини коледен базар бе предвиден за Коледа на площад „Георги Измирлиев“ в Горна Оряховица, както и кутия с директна връзка с Лапландия за писма до Дядо Коледа.

„В дните преди светлите коледни празници винаги правим равносметка на отминалото и живеем с много надежда за всичко онова, което ни предстои. Изпращаме една трудна и напрегната година. Светът беше изправен пред нелеко предизвикателство. В борбата с невидимия и коварен враг работихме активно, за да устояваме на трудностите, които съдбата ни поднасяше ежедневно. Не свършихме всичко, но и това, което направихме през отминаващата година, е още една крачка към по-доброто бъдеще на община Горна Оряховица“, заяви кметът инж. Добромир Добрев.

800 м гирлянди

С коледна бляскава премяна се премени Брезник в началото на декември. Граждани, служители на общината и читалището се включиха в украсяването на 15-метровото живо дърво до централния площад в града. Общата дължина на светещите гирлянди е около 800 метра. Броят на гирляндите, които са с LED светлини, е над 80 – нови и стари.

Блясък

Със светещи елементи бе украсена централната градска част, сградите на Народно читалище „Съгласие-1862“ и на Общината в Ямбол, както и елхите пред кметството. Пред елхата на Общината има фигури, които радват малки и големи жители и гости на града - пингвини и Олаф от „Замръзналото кралство“. Коледната елха също е допълнена с нови елементи. За втора година Ямбол обяви конкурс за най-красива външна коледна украса. Бляскавата и оспорвана надпревара продължи до 15:00 часа на 30 декември. Заплатата на кмета на Община Ямбол Валентин Ревански ще бъде разпределена като награден фонд в размер на 2300 лева, както следва: Първо място: 700 лева за украсата на детска градина „Радост“, кв. „Каргон“; Второ място: 600 лева за декорацията на Станислава Гатева, ул. „Крали Марко“ №124; Трето място: 400 лева за коледната външна украса на Татяна Тодорова, ул. „Панайот Хитов“; Четвърто място: 300 лева за екстериорната декорация на Надежда Колева, кв. „Граф Игнатиев“; Пето място: 200 лева за коледната външна украса на Пункт за периодични технически прегледи и автосервиз „Алекс“, ул. „Обходен път Юг“; Шесто място: 100 лева за празничната външна декорация на Станислава Вълкова, кв. „Георги Бенковски“ № 7. От общината благодарят на всички участници за това, че са допринесли за красотата и коледния дух в Ямбол.