Звезди пеят в подкрепа на плевенската Панорама

  • 15 април 2018, 23:35
  • Автор Михаела Благоева
  • АФИШ

Medium veselin marinov

На 22 май едни от най-обичаните български изпълнители ще стъпят на една сцена, обединени от каузата да  подкрепят Панорама „Плевенска епопея 1877 г.“. Музика, танци и много настроение ще завладеят публиката в столичната зала „Арена Армеец“. Зрителите ще имат възможност да се насладят на изпълненията на Веселин Маринов, „Тоника Домини“, Дует „Ритон“, 100 KILA, СкандаУ, Deep Zone Project, Мистерията на българските гласове, Берковската духова музика, ансамбъл „Филип Кутев“, Славка Калчева и Поли Паскова. Всички средства, събрани от продажбата на билети за концерта, ще бъдат дарени в подкрепа на Панорамата в Плевен. Големият благотворителен концерт се организира от BILLA България за трета поредна година и е част от дългосрочната национална кампания „Ние обичаме България“. Целта на инициативата е подпомагането на паметници на културата, част от Стоте национални туристически обекта на България. Тази година кампанията „Ние обичаме България“ се осъществява с подкрепата на Министерството на туризма и Община Плевен. Билетите за благотворителния концерт могат да бъдат закупени на цена от 10 лв. в мрежата на Ticketpro, както и във всички магазини на BILLA в София и Плевен. Грандиозният спектакъл започва в 20:00 ч. на 22 май.

Примата Лили Иванова пее за благоевградчани

Примата на родната естрада Лили Иванова ще пее на благоевградска сцена.  Концертът ще бъде на 16  април от 20 часа в зала „Скаптопара“.  Благоевградчани ще чуят вечни хитове, както нови изпълнения на легендарната певица. На сцената тя ще излезе с музикантите Ангел Дюлгеров, Огнян Енев, Веселин Веселинов – Еко, Орлин Цветанов и Росен Ватев, както и с трите дами от вокално трио ЛаТиДа. Турнето й е под мотото „За пълноценни мигове с музиката“. Билети за концерта може да намерите в мрежата на eventim.bg.

Левски кани на „Гергьовски люлки“

Фолклорния фестивал „Гергьовски люлки“ организират община Левски и читалище „Георги Парцалев 1901“ за пета поредна година. Той се провежда на 1 май и има състезателен характер. Целта му е да издири, съхрани и популяризира фолклорното ни наследство и в частност - на Северняшката фолклорна област, да стимулира културните и образователни институции при работа с различни възрастови групи.

Фестивалът се провежда в два раздела: изворен и обработен фолклор и отделни категории за певчески състави, индивидуални изпълнители, народни оркестри, фолклорни ансамбли, както и за автентична носия.

„Нощ на ансамблите“ в София, Варна и Пловдив

Трите най-големи български фолклорни състава - емблеми в музикалното и танцовото ни изкуство - ансамбъл „Филип Кутев“, „Тракия“ и „Пирин“, ще премерят сили в „Нощ на ансамблите“ 2018.  Грандиозното събитие ще е на 2 май от 20 ч в НДК. На една сцена в ритъма на българската народна музика ще затанцуват над 150 души. Участниците ще сменят различни костюми от всички фолклорни области на България и ще излизат на сцената в няколко поредни надигравания. Шоуто на едни от най-добрите танцьори, певци и инструменталисти в България ще завладее публиката с красотата, динамиката и колорита на народния фолклор. Предстои издание на спектакъла във Варна на 6 октомври 2018 г. и в Пловдив на 7 октомври 2018 г.

Изложба на килими под

открито небе в Чипровци

Показват и часовници с циферблат с мотиви от тъканите изделия

Фестивал на чипровските килими ще се проведе на 5 май в Чипровци. Той се организира за пета поредна година от общината.

На площад „Чипровско въстание“ може да научите как точно се изработват шедьоврите за под с две напълно еднакви лица. На 5 май ще отвори врати и центърът за продажба на килими и сувенири в шарките на чипровските килими. Сувенирите са най-разнообразни. Сред тях са часовници, чийто циферблат представлява мотив от чипровски килим.

Освен това ще може да разгледате  изложбата под открито небе на традиционните вълнени и памучни килими.

Заради сръчно изтъканите геометрични фигури на хора, животни и птици в червено, черно, жълто, синьо, кафяво и зелено, чипровските килими са прочути в цял свят. Първоначално цветовете на килимите са били червено-черни, като по-късно цветната палитра се обогатила. Чипровските килими са признати от ЮНЕСКО като част от световното културно наследство.

Целта на фестивала е да се популяризира чипровският килим, като представи традицията в занаята и навлизането на съвременни мотиви в изработването му.

Al Di Meola с

4 концерта у нас

Китарният виртуоз Ал Ди Меола ще зарадва бургазлии. Концертът му ще е на 10 май в Бургаската опера от 19 ч. Визитата на маестрото е част от европейското му турне, озаглавено OPUS TOUR 2018, което включва 4 дати в България. Родната публика ще има възможност да види и чуе на живо хитове от 40-годишната кариера на Меола, както и композиции от най-новия му албум.  Билетите струват по 60 лв., а в деня на концерта ще се продават за 70 лв.  Билети може да си купите на касите на EasyPay, както и онлайн от www.epaygo.bg. Останалите дати в България са: 8 май, Зала „България“, София; 9 май, Фестивален и конгресен център, Варна; и 12 май, Доходно здание, Русе.