Кметът, който блести със знания

  • 05 февруари 2021, 12:46
  • Автор Николай Спасов
  • ЕКРАН

Medium 8 1

В края на миналата година и началото на настоящата цяла Долна Оряховица тръпнеше в очакване на „Последният печели“ по БНТ.

Причината за това е участието на кмета на града – Йордан Байчев, който изумява мнозина свои съграждани, освен, разбира се, тези, които го познават лично, със знанията си.

Градоначалникът става победител в играта цели 11 пъти, като дебютира на Бъдни вечер, преди да отпадне на 12-ото си участие на 12 януари, когато губи достойно в последния финален кръг. Впоследствие се оказва, че участието на Байчев далеч не е първото в подобно предаване.

„Преди години се записах в „Това го знае всяко хлапе“. След като изгледах няколко епизода на „Последният печели“ обаче, осъзнах, че именно това е моята игра. Това бе точният формат за мен. Бях сигурен, че там ще се представя добре“, разказа Байчев пред Кmeta.bg.

„Винаги съм харесвал подобен тип игри. Не съм се подготвял специално за предаването, тъй като няма как да се подготвиш за 3-4 дни на толкова разнообразна тематика“, твърди кметът на Долна Оряховица, който влезе в топ 3 на най-добрите участници в „Последният печели“. Със своите 11 победи той изравни великотърновеца Николай Колев, а пред тях е единствено 18-кратният шампион Мартин Иванов.

„Не съм отишъл там, за да поставям рекорди. Играта беше чудесна и се радвам, че показах знанията си. Без знания и спокойствие няма как да постигнеш успех. Разбира се, трябва да имаш и малко късмет, въпреки че никога не съм разчитал на него. Много хора се обадиха да ме поздравят за представянето и се радвам, че успях да покажа Долна Оряховица на картата на България. Аз много обичам моя град и следващото предизвикателство пред мен е да го възродя. Искам да имаме много по-добра градска среда“, казва още Йордан Байчев, който е кмет на Долна Оряховица от края на 2019 г.

Облагородяват 100-годишния парк в града

Долна Оряховица да се превърне в китно градче, където хората да се чувстват приятно и удобно.

Това е голямата и дългосрочна цел пред кмета Йордан Байчев.

„Като малък град ние не сме толкова ощетени от ковид пандемията, не сме усетили финансови сривове. Но това не значи, че градът ще спре да се развива. Има много работа за вършене.

Една от основните цели на града е облагородяването на нашия парк.

Той беше сърцето на Долна Оряховица и е на повече от 100 г. Идеята е тук да честваме празници, да организираме базари и всякакви други събития.

Правим всичко по силите си отново да е любимо място на хората тук. При нас разчитаме предимно на доброволен труд, което ме прави изключително радостен. Жителите знаят, че го правят за себе си. С подобни инициативи ние се сплотяваме и сме по-единни.

Големият ни проблем е инфраструктурата, както в повечето по-малки населени места. Но се стараем малко по малко да отстраняваме различни проблеми“, казва градоначалникът. В началото на 2021 година Кметство Долна Оряховица кандидатства за финансиране за реновиране на градския парк по програма ПУДООС. Тогава от кметството приканиха всеки желаещ жител на Долна Оряховица да се запише за доброволец при изпълнението на проекта.

Поет дарява къщата си за музей

Етнографският музей в Долна Оряховица е едно от местата в града, което тепърва ще се развива и обновява, разкрива кметът Йордан Байчев.

Той е филиал на Историческия музей в Горна Оряховица.

„Къщата-музей е подарък на града от поета Христо Козлев и е реставриран паметник на културата от 50 години. Козлев не е толкова известен на национално ниво, но е добре познат на местните хора. Читалището ни носи неговото име.

Желанието на всички ни е музеят да се възроди. Заедно с колегите от Горна Оряховица постоянно имаме инициативи в него и си помагаме взаимно в развитието на музея, за което съм им много благодарен. Това е място, свързано с историята и традициите на Долна Оряховица и тепърва ще се превърне в културен център на града ни“, казва Байчев.

Миналата година в Етнографския музей започна провеждането на „Забавни съботи“, като на място се събират десетки деца и техните родители. Везане на шевици и правене на дантели, грънчарство, рисунки, месене на обреден хляб, всякакви игри и куп други инициативи се превърнаха в празник в четири поредни съботи за малчуганите в Долна Оряховица.Открита библиотека – подарък за долнооряховчани

През лятото в Долна Оряховица бе открита първата Библиотека на открито в града. Идеята е повече хора да имат достъп до богатството на книгите.

„Всеки може да си вземе, да прочете и да върне книга, която му харесва. Можете и да оставите книга, за да я споделите с други четящи хора. Няма ограничение за жанр или възрастова насоченост. Библиотеката на открито вече е пълна с книги, които ви очакват. Децата могат да си вземат и книжки за оцветяване, подарък от фирма Еконт.

Възползвайте се - четете и споделяйте книги, защото те ни правят по-свободни, по-богати, по-добри. Ползвайте и пазете библиотеката на открито - тя е ваша“, обявиха от кметството тогава.