Награда за брак в Чепинци, 320 местни търсят любовта

  • 05 февруари 2021, 13:02
  • Автор Мария Димитрова
  • Горчиво

Medium 12

Както се казва, „Щом се обичат младите, нека се вземат!“ А какво по-хубаво от това да допринесат и за увеличаване на естествения прираст на населението. На това мнение е и кметът на рудоземското село Чепинци - Мустафа Брахимбашев. Градоначалникът се е заел с мисията да срещне необвързаните, които да се опознаят и както самият той заяви „от това да излезе нещо“. За целта е подготвил 1000 лева и три дни почивка във вила край населеното място на влюбените, които подпишат и покажат свидетелство за граждански брак.

Ергени и моми

„През лятото миналата година направих инициатива като поканих ергените и момите от Чепинци да се съберат, да се запознаят. Защото много от тях работят в София, Пловдив или чужбина и дори не се познават“, обясни пред Kmeta.bg Брахимбашев. По думите му са се оформили 2-3 двойки, но наградата все още си чака.

Селото е живо. Жителите наброяват 2200, като необвързаните съвсем не са малко. Общо около 320 са свободните мъже и жени на възраст от 19 до 45 години. Местният управник е решен да събере двойките и по този начин да насърчи раждаемостта. Освен голямата награда, той предлага и втора, която включва 2 дни почивка във вилата, и трета – един ден ваканция.

„Идеята е повече да се събират младите, всички са пръснати, да има повече бракове. Иначе всичко друго е безсмилено“, смята кметът.

Въпреки че все още няма бум на подписи, бебета не липсват. За изминалата 2020 година тук са проплакали 21 новородени.

Мустафа Брахимбашев е категоричен, че ако пандемията затихне и мерките отпаднат, ще повтори мероприятието и тази година. За съжаление социалните контакти са намалели заради сегашната ситуация, споделя той.

Гордост

А в Чепинци младежите са гордост. Селото се радва на отбор републикански шампиони по хокей на трева. През настоящата година емблематичният СКХТ „Чепинци“ отбелязва своя 11-годишен юбилей. Над 20 национални състезатели юноши и девойки обикалят България и чужбина на престижни първенства. Гордост е и гимназията „Христо Ботев“, която по думите на кмета е на изключително добро ниво спрямо гимназиите в цялата страна. За това потвърждава и фактът, че учебното заведение се нареди на трето място по успех на матурите през 2019 г.

Родно място

Какво задържа младите хора тук? „Най-много ги привлича привързаността към родното място. Където и да отидат и да работят, се връщат, и инвестират“, сигурен е Брахимбашев. Относно инвестиции и проекти – Чепинци работи с пълна сила. Съвместно с община Рудозем селото реализира сериозен инфраструктурен проект, който включва цялостно изграждане на главната улица, нови тротоари, водопровод. В началото на миналата година след десетилетия усилия на много хора и множество процедури със символична първа копка бе дадено началото на строителните дейности по изграждане на обекта с национално значение ГКПП „Рудозем-Ксанти“. „Ние ще сме първото село до граничния пункт на Гърция. Надявам се, че с неговото отваряне (през май-юни от наша страна) ще се оживим още“, казва той. Защото... „трябва да има в крайна сметка кой да ги ползва тези удобства“, заключава кметът Мустафа Брахимбашев.