Сигурността е на първо място, когато говорим за финанси

  • 05 февруари 2021, 13:00
  • Автор
  • Дигитален портфейл

Medium img 4440

В наши дни модернизацията и технологиите се развиват меко казано бързо. Това важи в пълна сила и за безконтактните плащания, които набират все повече популярност у нас. Навлизането на дигиталния портфейл има водеща роля. За употребата му, сигурността на нашите финанси и колко е използван потърсихме Симеон Пешев, старши мениджър отдел „Финтех и дигитални услуги“ във VIVACOM.

- Kакво е дигитален портфейл и защо става все по-популярен начин за разплащане?

- В последните години забелязваме тенденция за нарастване на безконтактните плащания. Употребата на мобилни приложения за плащане се повишава, основно заради бързината и удобството, които предоставят. Наличието на безконтактни ПОС терминали прави този начин на плащане все по-използван. Друго предимство е това, че картите за лоялност могат да се дигитализират и използват лесно и бързо. Забравяме за неловките моменти на поделяне на сметката в ресторанта, защото това вече става само с няколко клика. Освен ролята на традиционен портфейл, той изпълнява ролята и на анализатор на разходите ни, които може да следим в приложението. Там може да видим по категории за какво и колко харчим.

- От колко време съществува Pay by VIVACOM и какво ви отличава от останалите?

- След 2 месеца приложението ще отпразнува първия си рожден ден. Стартирахме в интересно време - март месец 2020 г. Идеята се зароди доста преди това, като беше подплатена с много проучвания. Като технологична и иновативна компания, VIVACOM следи сектора на финтех услугите и степента на развитие на технологиите. Част от българите вече познават този тип услуги. Всички те лесно могат да видят, да направят сравнение и да преценят какви са предимствата на Pay by VIVACOM. Всеки потребител - без значение от мобилния оператор, може да изтегли приложението.

- По какъв начин са защитени плащанията в Pay by VIVACOM?

- Сигурността е на първо място, когато говорим за финанси. Затова я подсигурихме с няколко степени на защита. Първо, за да си отключиш телефона, трябва да въведеш код за достъп. Самото приложение се отваря с биометрични данни или с код. Операциите в него се нареждат след идентификацията, т.е. потребителят трябва да ги потвърди. Трансакциите се извършват криптирано чрез технологията за безжичен пренос на данни NFC. Удостоверяването на самоличността става чрез биометрични данни - сканиране на лицето или пръстов отпечатък, или с въвеждането на ПИН. Даваме възможността за блокиране и отблокиране на дебитната карта в приложението с едно докосване, като промяната се отразява веднага. При извършено плащане приложението изпраща незабавно нотификация на смартфона. Можем да се похвалим, че сме между първите в света, които предлагат дебитна карта, върху която няма чувствителна информация - Mastercard Digital First. Тя има всички функционалности на безконтактните карти, но на нея са изписани единствено имената на картодържателя. Уникалният 16-цифров номер, CVC кода за онлайн плащания с картата и срокът на валидност се съхраняват само в дигиталния портфейл.

- Каква информация получават потребителите за движението по сметката си?

- Информираност и постоянна актуализация на данните. Това е, което потребителите искат и ние им го даваме. Те получават нотификация за всяка трансакция на мига. Историята на всички извършени плащания е достъпна по всяко време в приложението, както и актуалният баланс по сметката. Лесно може да разберете какво сте похарчили за периода, а разходите се разпределят по категории автоматично.

- Какъв е профилът на потребители ви?

- Това е много интересен въпрос. Приложението се използва от много разнообразен тип потребители, тъй като различните демографски групи намират полезност в различни негови функции. Както по-младите, технологично ориентирани хора, така и тези, който са ориентирани главно към дома и семейството. Някои са привлечени от опциите за съхранение на карти за лоялност и преглед на различни каталози с намаления. Други плащат безконтактно или онлайн, но всеки намира „нещото“ за себе си в аппа. С постоянната разработка и надграждане се надяваме все повече хора да откриват своя незаменим помощник в Pay by VIVACOM.

- Приложението работи само на територията на България или и извън нея?

- Приложението може да се използва не само на територията на България. То може да стане ваш неизменен спътник и в пътуванията в чужбина. Това е решението и за хората, които имат притеснения да пътуват с големи суми пари в брой.

- По какъв начин повлия ситуацията с Covid-19 на този вид разплащания?

- Безопасността при плащанията във всичките й форми е основна тема сега. Хората ограничиха не само социалните си контакти, но и досега с банкноти, монети и карти. Безконтактните плащания са полезни в настоящата ситуация. Нека да не забравяме и онлайн разплащанията, които станаха неизменна част от ежедневието ни. В Pay by VIVACOM разполагате с виртуална карта, с която може да пазарувате от комфорта на дома. Приложението дава възможност и за превеждане на пари на момента. Дори и далеч от близките ни хора, може да им помогнем или да ги зарадваме с жест в Pay by VIVACOM.

- Може ли да споделите дали планирате нови функционалности и какви са те?

- Разработваме много нoви функционалности, за да сме в крак с нуждите на потребителите. Нещо интересно, което мога да споделя, е, че работим върху възможността за по-различен начин на плащанията от стандартния с карта - със сканиране на QR-код. Този модел не е много популярен в България, но се надяваме хората бързо да свикнат с удобството, което предлага. Съвсем естествено за такъв финансов апп разработваме и опция за плащане на битови сметки. Българинът все по-често плаща онлайн и това перо от разходите си. Ерата на „чакането на опашки“ за плащане на сметки вече е към края си. Подготвяме и опция за закупуване на винетки през аппа, като в съвсем близък период тя ще е реалност. Имаме и още идеи и разработки, но мисля да не разкривам всички днес, а част от тях да останат приятна изненада за настоящите и бъдещите потребители на приложението.

„Платежните услуги през приложението Pay by VIVACOM се предоставят от „Пейнетикс“ АД – дружество за електронни пари, притежаващо лиценз, издаден от БНБ с решение №44 от 11.04.2016 г. БТК ЕАД е доставчик на приложението Pay by VIVACOM и представител на „Пейнетикс“ АД, вписан в регистъра на БНБ по чл.19 от ЗПУПС. „Файър“ е доставчик на технически услуги за БТК ЕАД.“