Скъпи избори във време на пандемия

  • 05 февруари 2021, 12:30
  • Автор Иглика Горанова
  • Подготовка

Medium 4

Парламентарните избори са на 4 април, а все още има въпроси около цената и организацията на този вот. Причината за тези неясноти е в непредвидимостта на пандемичната обстановка и във въвеждането на машинното гласуване. Засега няма яснота точно колко ще струват тези избори. От ЦИК отговориха пред Кmeta.bg, че изчисления още не са правени. За миналите парламентарни избори бяха похарчени 30 млн. лв. За този вот, който президентът обяви, че ще се състои на 4 април, сумата ще е значително по-голяма, защото обществената поръчка за закупуване на 9600 машини бе спечелена от „Сиела Норма“ и тя е на стойност малко над 43 млн. лв. Допълнително средства ще бъдат предвидени за транспорт. ГЕРБ обяви, че ще направи промени в законодателството, които да позволят карантинираните да гласуват с подвижни урни. Техният брой не може да се предвиди отсега, но прогнозите са, че едва ли ще са по-малко от 15 хил. души. За да се осигури безопасността на членовете на избирателни комисии пък, те ще бъдат ваксинирани, а на всички членове на районни и секционни комисии ще бъдат осигурени защитни облекла и дезинфектанти. Не е ясно към 4 април колко ще са карантинираните, но става дума за над 15 хил. души.

Указания

„За нас тази година е особена, защото предстоят два избора и едно национално преброяване. Общините трябва да създадат организация във време на пандемична обстановка, но ще се справим“, коментира пред Кmeta.bg Донка Михайлова, зам.-председател на Националното сдружение на общините и кмет на Троян. Тя допълни, че кметовете очакват от ЦИК и от министъра на здравеопазването указания какви стъпки трябва да се предприемат, за да се осигури безопасността на хората на места, където те се струпват. „Дали това ще бъде здравен протокол, или методика на ЦИК, е нещо, което ЦИК и министърът на здравеопазването ще решат, но получаването на указания е от изключителна важност за нас“, каза Михайлова. Според нея не се очакват проблеми с машинното гласуване, защото хората са показали в предишни гласувания, че се справят.

„Справяме се добре с противоепидемичните мерки, а и тук заболеваемостта не е голяма“, коментира пред Кmeta.bg кметът на Сунгурларе д-р Георги Кенов. Според него предизвикателството ще е, ако част от хората си останат по къщите заради страх от заразяване. „Ние сме малка община и имаме достатъчно сгради, за да осигурим по-големи помещения, за да се спазва дистанция“, каза още д-р Кенов.

Организацията в областните градове

Работата на областните центрове, които са общини, е по-сложна, защото те ще събират цялата информация от районните избирателни комисии и това прави организацията по-трудна за организиране чисто технологично, каза пред Кmeta.bg Пенчо Милков, кмет на Русе. Той допълни, че вече са обсъдили вариант протоколите от изборите да се събират в голяма спортна зала, а не в общината, както досега, с оглед на това да се осигури безопасно разстояние между хората. Той допълни, че по-големите помещения са необходими и заради машините. Кметът на Русе добави, че ще осигурят и складови помещения, когато дойдат машините. „Ние осигуряваме помещения, отопляваме ги, осветяваме ги, раздаваме химикалки и принтери. Ако трябва, ще подсигурим и дезинфектанти“, каза още Милков.

От община Бургас също не очакват проблеми с организацията на изборния процес, защото са провели много избори и хората са с голям опит, а и все още не са обсъждали този въпрос, защото се изчакват промените в законодателството, изчисленията на ЦИК, указанията от здравното министерство.

Въпросите

„Пандемичната обстановка ще се отрази на избирателната активност, която ще бъде по-ниска заради страха от заразяване“, каза пред Кmeta.bg социологът от „Тренд“ Димитър Ганев. Той допълни, че това сочи опитът на всички държави, които са провели избори през последните 10 месеца. Според него не пандемията може да нанесе щета на изборния процес, а евентуални проблеми с машините. Това доверие трябва да бъде пазено и да се работи за него, за да не осъмнем един ден с проведени избори и хората да кажат, че резултатите не са верни, смята социологът.

Трябва да вярваме на кметовете, че ще организират изборния процес, защото досега местната власт се е справяла, допълни още Ганев. Според него преди избори не трябва да се правят съществени промени в изборното законодателство с изключение на поправката, която да осигури начина на гласуване на карантинираните.

Общините ще се съобразят с всички разпореждания

Имат солиден опит в провеждането на избори, казва Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Сдружението на общините

- Г-жо Георгиева, готови ли са кметовете да организират провеждането на избори в пандемична обстановка?

- Общините са готови да се съобразят с всички разпореждания, които издадат компетентните институции, във връзка с предстоящите избори. Кметовете на общини са органите на изпълнителната власт по места и Изборният кодекс възлага на тях организационно-техническата страна на изборите.

Общинските администрации имат солиден опит в организационно–техническата подготовка на всички видове избори. Предизвикателството е че никога избори не са провеждани в условия на пандемия. Опитът на европейските държави, които през миналата година са провели 29 избора, е основание да не се съмняваме, че и българските местни власти и институциите ще се справят.

НСОРБ работи активно с държавните институции и системно представяме различни аспекти на проблемите, които биха могли да възникнат, за да може да бъдат предвидени в указанията и инструкциите. В много от общините вече започна изборът на места за разполагане на избирателните секции, защото, за да бъдат спазвани изискванията за социална дистанция, трябва да бъдат подбрани по-просторни помещения. Обсъждаме варианти как да бъде избегнато струпването на хора при получаването на изборни книжа, при предаването на протоколите и в големите секции. Осигуряване на безопасността в изборното помещение е друга важна задача, различна от пакета дейности, които обикновено извършват общините при подготовката на избори. От „здравните протоколи“ зависи дали ще се наложи поставянето на прозрачни прегради пред членовете на секционните комисии, дали на входа на изборната секция ще се раздават химикали за еднократна употреба или ръкавици.

- Как ще се осигури безопасността на гражданите, а и на избирателните комисии?

- За разлика от други избори, предстои да бъде създадена организация за периодично провеждане на дезинфекция в избирателните секции. Важен приоритет за общините е осигуряването на индивидуални предпазни средства както за членовете на секционните комисии, така и за общинските служители, ангажирани около изборите. Съвместно с МВР предстои да уточним как ще бъде осъществяван контрол на достъпа в сградите, където има открити изборни секции.

Общините осигуряват транспорта за представителите на СИК. Кметовете вече имат предвид, че трябва да обезпечат повече на брой транспортни средства, за да гарантират отстоянието на пътуващите. Повечето споделят, че нямат притеснения по отношение на организирането на секции в болниците, тъй като имат предишен опит. Предстои да бъде направена организация за отделенията, в които се лекуват пациенти с КОВИД и това зависи от решенията на ЦИК и здравните власти.

Очакват се и решенията във връзка с гласуването на лицата, поставени под карантина. Засега като най-вероятен се очертава вариантът да бъдат организирани повече мобилни секции, но по мнението на ЦИК това решение изисква промени в Изборния кодекс, така че зависи от думата на народните представители.

Що се отнася до самия изборен процес, НСОРБ вече дълги години успешно сътрудничи с ЦИК. Планираме и преди тези избори да проведем съвместна дискусия с участието на секретарите на общини, за да могат те да получат от първа ръка подробни инструкции и указания за своята работа.