Една година от трагедията в Горни Лом

  • 01 октомври 2015, 05:07
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 542d503fbd1d9

Навършва се една година от трагедията в Горни Лом, при която загинаха 15 души. По този повод от 10:00 ч. ще бъде отслужена панихида в завода в с. Горни Лом, съобщи Фокус. Панихидата ще бъде отслужена от отец Рафаил Александров, архиерейски наместник на Белоградчишка духовна околия.


Сигналът за инцидента в завода "Миджур" в село Горни Лом бе получен на тел.112 в 17.05 часа. Заводът произвежда взривни вещества за граждански цели и утилизира боеприпаси. Към мястото незабавно са насочени екипи на полицията и пожарната. Уведомена е Инспекцията по труда.


Фаталният инцидент във фабриката за обезвреждане на боеприпаси и производство на взривни вещества отнема живота на 13 мъже и две жени. С решение на правителството 3 октомври 2014 г. е обявен за ден на национален траур. При огледа на 3 октомври на завода в Горни Лом е намерен биологичен материал от телата на загиналите. Взривът в злополучния ден е бил във вертикална посока и поради високата температура всичко се е стопило. Месеци след това военни обхождаха районна на завода в Горни Лом и обезвреждаха мините и боеприпасите.