Ефектът на доминото отнесе фасадата на мола в Благоевград

  • 27 септември 2018, 13:45
  • Default profile Автор Владимир Симеонов
%d0%9c%d0%b8%d0%bb%d0%b5%d0%b2

Инженер Георги Милев е собственик на фирма "Интерконтрол-2000" ЕООД. Създава дружеството през 2009 година. Преди това е заместник-кмет по строителните дейности в община Благоевград по времето на кмета Лазар Причкапов. Извън общината почти целият му професионален път е свързан със строителния надзор.  KMETA.bg разговаря с инж. Милев за инцидента с падналата фасада на мол "Ларго" в Благоевград и качеството на строителството в общината.  

- Г-н Милев, строи се много в Благоевград в последните години. Какво обаче е качеството на строителството?

- Ако не строиш качествено, по-добре въобще недей да строиш. Това е мой принцип в дългогодишната ми практика на строител и на надзорник на строителните дейности. Защото калпавото строителство е нож с две остриета – хем може да доведе до проблеми в самите сгради, хем може да е причина и за отнемането на човешки живот. Затова компромиси не бива да има по отношение на качеството на новите постройки.

- Градът ни е като строителна площадка. Много от строителните обекти са с възложител община Благоевград. Харесва ли ви това, което се прави?

- Смятам, че всичко е хубаво и необходимо. Няма как едно нещо да е вечно. Панелките имат живот до 50 години, а със санирането техният живот се увеличава значително. Сега се намират хора, които хулят ремонта на площад "Георги Измирлиев" пред сградата на общината. Но не са прави. Критикуват, без да видят как ще изглежда центърът ни след ремонта. Стига да са направили строителите качествено хидроизолацията, то нещата ще са много добри. Преди подплощадното пространство почти не се използваше, а след ремонта това няма да бъде така. В момента има строителен бум от страна на общината, така бе и при кметуването на Лазар Причкапов, когато бях заместник по строителството. Тогава се направиха много магазини, нова спортна зала, ново училище. Сега ми е трудно да изброя всичко, което се прави от общината – санирани блокове, нови площади, спортни и детски площадки, улици, водопроводи.

- Как си обяснявате инцидента с падналата фасада на мол "Ларго"?

- В никакъв случай няма да съм съдник на никого. Случилото се не означава еднозначно, че някой умишлено не си е свършил работата по веригата проектанти-строители-надзорници. Най-малко концесионерите ще искат да стане такава беля, при която можеше да стане и най-лошото – да се убие човек от хвърчащите парчета ламарина. Искам да уточня, че говоря като човек, който няма нищо общо с този обект. Смятам, че специалната ламарина на фасадата, която се нарича еталбонд, е с добро качество. Проблем сигурно са свързващите между отделните парчета елементи. Нищо чудно някой да е спестил от тях, но това може да са самите работници. Стига да са ги поставили не през 20 см, а през 40 см например. Истината е, че почти всички строители страдат за квалифицирана работна ръка, добрите строители избягаха в чужбина – в Англия, в Германия. Тук повечето са от ромски произход. Те нямат нито умения, нито дисциплина. Що се отнася до инцидента с мола, може самата конструкция, външната облицовка, да е била уязвима, върху ватата е поставен пласт топлоизолация, а отгоре – външна вентилируема облицовка. Възможно е от силния вятър да се е получило някакво завихряне и някои от елементите да са поддали. После се е получил ефектът на доминото. Но това са догадки, експертизите ще докажат каква точно е причината. Молът е частен обект, доколкото знам не са гонени някакви кратки срокове, за да е правен ремонтът бързо за сметка на качеството. По-скоро трбва да се помисли дали този вид облицовка е подходящ за тази сграда – висока, изложена на вятър, тъй като край нея няма други подобни постройки. Да се помисли при предстоящия ремонт да се поставят допълнителни елементи, които да облекчат напрежението върху фасадата.

-Допускате ли, че някой може да направи пропуск в работата си, съзнавайки, че може това да доведе дори до човешки жертви?

 - Не искам и да си го помислям, че има нормален човек, който да направи подобно нещо. Нито проектант, нито строител, нито надзорник, още по-малко собственик на сграда. Задължително е изискването за спазването на строително-техническите правила и на нормите за осигуряване на безопасност при пожари.

- Вие правите ли някакви компромиси в работата си?

 -Трябва да призная, че почти навсякъде строителите не спазват мерките за безопасност на 100%. Моята фирма отговаряше за надзора на 12-13 блока, които се санираха в Благоевград. Всеки ден ходех на проверки. Знаеха, че ще спра обекта, ако не са спазени условията за безопасност на труда. Пак повтарям, че всеки компромис, макар и малък на пръв поглед, може да доведе да тежки последици.

Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за февруари на тема "Еко е, събираме разделно" ТУК!