Египет разкрива тайните си в Бургас от днес 

  • 10 юли 2019, 15:01
  • Default profile Автор Александра Петрова
Medium 86ae40c89cb1c50d36fcdce5d1ec1cdf

Впечатляващата изложба "Тутанкамон - една недовършена любовна история" ще разкрие част от тайните на Египет в Бургас.

Експозицията ще бъде открита днес – 10 юли, от 16:00 ч. в сградата Държавната опера, и ще остане до края септември. Експозицията ще е отворена за посетители всеки ден от 10:00 до 22:00 часа.

Тя ще даде възможност на всеки посетител да се докосне до света на фараоните. Времена, в които обществото е имало специално отношение към смъртта и живота в отвъдното.

Повече от 100 експоната пресъздават с максимална точност гробницата на фараона, останал в историята като "детето цар". Предметите са групирани в няколко тематични къта - "Преддверието" или "Стаята на могъществото и властта", "Златният трон" - наричан още "Шедьовърът на стаята", "Погребалната камера", "Съкровищницата" и "Позлатеният олтар".

Специално осветление и музика ще създават у посетителя усещането, че се разхожда в света на древните египтяни - едно общество, което е изповядвало специално отношение към смъртта и живота в отвъдното.

Представените експонати са копия на автентични находки. Изработени са от компанията Horus Limited, която единствена в целия свят има издадено разрешение за това от Министерството на културата в Египет.

Досега изложбата е представяна в редица страни по целия свят, но идва за първи път в България с подкрепата на Община Бургас.

"Тутанкамон - една недовършена любовна история" е определяна от експерти като своеобразен мост към древните времена, които не спират да провокират учени от целия свят да търсят отговорите на много загадки.

Билети се продават на място.

Цени:

Редовен билет - 16 лв.;

Ученици, студенти, пенсионери и хора с увреждания - 10 лв.;

Деца до 7 години, задължително с придружител - безплатен вход