ЕК одобри програма на Новаков срещу фалшивите новини в Европа

  • 10 юли 2019, 17:38
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium %d0%90%d0%bd%d0%b4%d1%80%d0%b5%d0%b9 %d0%9d%d0%be%d0%b2%d0%b0%d0%ba%d0%be%d0%b2

Европейската комисия /ЕК/ одобри за финансиране нова европейска програма, предложена от българския евродепутат от ГЕРБ Андрей Новаков, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. Тя е за борба с фалшивите новини в Европа.

Проектът, който е получил оценка "А" - най-високата възможна, представлява безвъзмездно финансиране за онлайн медии, информационни агенции и сайтове с цел подобряване на капацитета им да се борят с дезинформацията и фалшивите новини. Предвижда се и създаването на технология за идентифициране на фалшиви новини и за по-качествена журналистика.

"Както в Европа, така и в световен мащаб, дезинформацията е способна да влияе на избори и на работата на правителства. Новата програма ще е в подкрепа на медийната среда в Европа, включително и в България. Предложеният бюджет е в размер на 2,5 млн. евро, които ЕС ще инвестира именно там, където има най-голяма нужда", коментира Новаков след обявяването на решението на ЕК.

Одобрението от страна на ЕК представлява първия етап от осъществяването на новата европейска програма. На втори етап Европейският парламент и Съветът следва да одобрят бюджета, след което ЕК ще разработи в подробности условията и правилата за работа на новата програма. Последният етап е публикуването на обява за набиране на проектни предложения и финансиране, за което всички новинарски сайтове и онлайн медии в България и останалите държави в ЕС ще могат да кандидатстват. Очаква се именно този етап да започне през пролетта на 2020 г. Очаква се с отпуснатото финансиране, медиите да могат да наемат допълнително капацитет и експерти, за да реагират и оборват фалшиви новини, както и да разработят механизъм за антитрол дейности.