Екатерина Захариева откри юбилейното издание на "Есен 2014"

  • 29 септември 2014, 11:58
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 542948d284fc3

Вицепремиерът и министър на регионалното развитие в служебния кабинет Екатерина Захариева преряза лентата на 70-я юбилеен панаир "Есен 2014" в Пловдив. След като похвали изложението за това, че в продължение на толкова години успява да привлича бизнеса от цял свят, тя се обърна към родните предприемачи и заяви, че служебната правителство е отворено за всички техни въпроси и проблеми.

Захариева очерта и четирите важни според нея предпоставки за привличане на чуждестранните инвеститори - добра бизнес среда, инфраструктура, работеща съдебна система и администрация.


Служебният кабинет работи за подобряване на бизнес средата според това, което бизнесът иска от нас, а то е устойчивост, предвидимост и стабилна държава, обяви още при старта на Международния технически панаир вицепремиерът Екатерина Захариева. За само изложение тя посочи, че тази година в него участват фирми от 40 държави, които се представят в 87.


Тенденцията, която набира скорост е търсенето на иновативни техники и технологии и това ясно личи в тазгодишното изложение, обясни и председателят на Съвета на директорите на Международен панаир Пловдив Иван Соколов. По думите му тази година на изложението се представят 100 фирми, които развиват нов бизнес. Повече от 50 пък са се завърнали след като са били прекъснали участието си в панаира. Не може да се каже, че е отминал кризисния период.


Усеща се кризата, но пък има и желание за рестарт на българската икономика, което и тазгодишното мото на пловдивското изложение, обясниха още организаторите от панаира. След официалното откриване лично мажоритарният собственик на излобжбения център Георги Гергов и кмета на града Иван Тотев показаха на Екатерина Захариева експонатите. Преди да си тръгне пред пловдивските журналисти обяви, че държавата е застрашена финансово и липсват пари за социални дейности.Коментира, че предишните министри са увеличавали заплати, без да имат заложени пари за това и като пример посочи увеличените заплати на служителите на МВР без да са осигурени необходими 160 милиона за тях.


„Има и недофинансиране в Здравната каса и спрени програми. Това, което служебното правителството предлага е да се вдигне лимитът на дълга”, каза още Захариева. Изрази увереност, че спрените програми и плащанията към тях ще бъдат възстановени още тази година. По "Околна среда" до края на 2014, а в началото на следващата година по "Регионално развитие". Недостигът в бюджета за тази година е 14 млн. лева, съобщи още вицепремиерът Захариева. Тя бе категорична, че пари за пенсии ще има, но няма да стигнат за социалните добавки. В Пловдив тя обяви още, че няма пари за зимно поддържане на пътната инфраструктура в страната и състоянието на бюджета на Министерството на регионалното развитие е обезпокоително. Той бил похарче на 78 процента още през първото шестмесечие на годината. "Това е причината да бъдат спрени изключително важни проекти като ремонта на виадуктите по магистралите. Спрян е и ремонтът на 34 отсечки от автомагистрала „Тракия”, които са в изключително лошо състояние. Освен че няма средства за поддръжка на пътната инфраструктура, допълнително има спрени две програми, които все още не са възстановени. Това означава загуба на средства и демотивиране на общините да изпълняват проекти. Допълнително ситуацията в страната се усложнява и с факта, че има затворена банка , което е извънредна ситуация за страната ни", каза Захариева.


Обясни, че недостигът на средства се дължи на лошо планиран бюджет за 2014 година и подчерта, че в момента най-важната задача на кабинета е да работи за актуализацията на бюджета, за да може тя да стане факт при новото Народно събрание.