Еко зони за учене, спорт и релакс вдигат в Северозапада

  • 04 май 2020, 12:54
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium %d0%bf%d0%b0%d1%80%d0%ba %d1%81%d1%82%d0%b0%d1%8f %d0%b1%d1%83%d1%80%d0%b3%d0%b0%d1%81

Еко оазиси за учене, развлечение, спорт и релакс ще изникнат във Врачанско. Общини, села, училища и забавачки ще обособяват райски кътчета с пари от националната кампания "Чиста околна среда - 2020" на министерствотo на околната среда и водите, показа проверка на Kmeta.bg. От постъпили над 900 проекта, държавата ще финансира 232 общински инициативи с по 10 000 лева и още толкова на школа и забавачки - с по 5000 лева. 

Сред "шампионите" в еко инициативата са малките врачански общини Криводол и Роман, които спечелиха финансиране за няколко проекта. Зона за отдих в града, терени за безопасни игри в детските градини в селата Ракево и Краводер, както и еко зона в село Ботуня ще изгради администрацията в Криводол. Сходната по размер община Роман ще вдигне детски кът в село Хубавене, както и зона за отдих в Радовене. Два проекта спечелиха местните училища - СУ "Васил Левски" и ОУ "Св. св. Кирил и Методий", и един - детската градина "Зора". 

С няколко проекта се разписва и общината в областния град Враца. Местното село Баница ще възстанови парковата си зона, а едно от големите училища в региона - СУ "Васил Кънчов", ще изгради еко зона под дърветата - за учене, релакс и спорт. Детската градина "Слънце" във Враца ще си има зелена занималня, а местното кметство Нефела ще си прави кът за отдих.

Два проекта ще реализират в община в Бяла Слатина. Място за отдих и игри ще се изгради в Трояновския парк на село Търнава, а НУ "Цани Гинчев" ще "върне" природата в училищния двор.  

Ще се финансират и две еко инициативи в Мизийско. Там общината получава средства за ликвидиране на незаконни сметища и оборудване на волейболно и баскетболно игрище в двора на ОУ "Христо Ботев" (село Липница). С друг проект ще се изгради зона за спорт и отдих в село Софрониево.

Две детски градини ще изпълняват еко проекти в Оряхово - ДГ "Дружба" в града и ДГ "Слънчице" в село Остров. Отново в същото село ще изникне и приказно място за отдих с пари от програмата.

Само три от врачанските общини - Козлодуй, Хайредин и Борован, нямат одобрен за финансиране проект по програмата. Както Kmeta.bg вече писа, в община Мездра ще реализират 4 "зелени" инициативи.