Еколози забавиха с три години изграждането на ски-зона "Миджур"

  • 07 януари 2019, 17:26
  • Default profile Автор Цвета Иванова
Medium varshec 032

Еколози забавиха с три години изграждането на ски-зоната „Миджур”, съобщи кметът на община Чупрене Ваньо Костин. Последно екоорганизации обжалваха екооценката, утвърдена от РИОСВ –Монтана, пред върховния административен съд, но загубиха делото. Сега ще отнесат въпроса към европейски съд. Според тях, с изгражданто на зоната за ски и летен туризъм се нарушавали  местообитанията на животни като рис, кафява мечка, европейски вълк, на птици.

Само на няколко км в Сърбия под същия връх „Миджур” се създава и се разраства  известният вече зимен курорт „Бабин зуб”.

Общият устройствен план за създаването на зоната, в която влизат част от землищата на селата Чупрене и Горни Лом, е изготвен през 2016 година от архитект Емил Леков, автор и на плана за създаване на курорта Банско. През 2017 година той е подложен на обществено обсъждане. Жителите на  двете села нямат възражения, тъй като се надяват ски-зоната да оживи района и да създаде поминък на местните. Тя ще обхваща площ от 700 дка и ще има 14 трасета с обща дължина 16 км. Местообитанията на птиците няма да бъдат засегнати, както и намиращият се до зоната биосферен резерват.

Не е предвидено строителство на хотели, тъй като ще се използват къщите за гости в околните села. Ще има строеж на малки заведения за хранене, ски-училище и панорамни площадки. Пистите ще бъдат създавани по алпийски способ. Когато всички пречки пред изграждането отпаднат, ще търсим инвеститор за зоната. То не е по силите на общината, обясни Ваньо Костин.