Екопътека край водопади - красота от Тетевенския балкан

  • 03 април 2019, 17:00
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 20180805 125504 01 01 01 01

Красивата българска природа изобилства от водопади, екопътеки и кътчета с невероятни гледки, спиращи дъха. Сред тях е и 30-метровият водопад "Скока", който освен с красотата си е известен и с това, че поради особеностите на климата и региона е местообиталище на един много интересен вид гущер на жълти петна - дъждовника.

Водопад "Скока" се намира в близост до град Тетевен, в самия край на малък каньон в дефилето на река Козница. Преходът на екопътека "Под пръските на водопада" тръгва от централната част на града, а посетителите могат да изберат дали да се придвижват с превозно средство или пеша. Оставащите 600 м са през дефилето на река "Козница" и прехода може да бъде извършен само пеша. Преминава се през 4 дървени мостчета, след което се достига местността "Задънката", където е водопад „Скока”.

Природната забележителност има два ръкава - единият е висок около 30 метра и от него постоянно тече вода, докато другият е доста по-висок и понякога пресъхва. През студените зимни месеци целият скален масив се покрива с лед, което е прекрасна възможност за практикуване на ледено катерене.

Общата дължина на екопътеката е около 4 км, а продължителността на прехода към 2 часа.

Снимки: Ицо Тепавичаров