Експерти обучават 130 приемни семейства в Плевенско

  • 02 ноември 2020, 12:33
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium %d0%bf%d1%80%d0%b8%d0%b5%d0%bc%d0%bd%d0%b8 %d1%81%d0%b5%d0%bc%d0%b5%d0%b9%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%b0

Обучения на приемни родители се провеждат в област Плевен. Те се реализират от Областния екип по приемна грижа, който работи по проект „Приеми ме 2015”, съвместно с Превантивно-информационния център по зависимости в града. На базата на анкетно проучване, проведено от екипа по приемна грижа, бяха набелязани три модула за обучение на приемните родители – „Предизвикателства при отглеждане и възпитание на деца, настанени в приемни семейства”, „Кризисна интервенция на агресивното поведение” и „Управление на времето и стреса”.

В инициативата са обхванати всички приемни родители – около 130 приемни семейства, от общините Плевен, Червен бряг, Никопол, Кнежа, Пордим, Левски и Долна Митрополия, ангажирани по проект „Приеми ме 2015”.

Впечатленията на участвалия психолог от ПИЦ-Плевен, Валентин Минков, от работата до този момент е, че приемните родители са заинтересовани и ангажирани, а основните предизвикателства пред тях са свързани с децата, навлизащи в юношеска възраст. Той допълва, че целта на обученията е поддържане и надграждане знанията на родителите за бързо променящата се среда и фактори, които биха оказали влияние върху възпитанието и грижата на децата и овладяването на рисковото поведение сред подрастващите. Психологът посочи, че основните въпроси, които участниците са поставили в рамките на проведените дискусии, са за начините, по които да въздействат на децата, за местата, където могат да получат допълнителна подкрепа, а също така по време на обученията са споделени и много лични казуси.

Снимката е илюстративна