Електрически колелета под наем - спорт и адреналин в града

  • 04 юли 2019, 11:54
  • Default profile Автор Мария Димитрова
Medium img 7284

Вече и в София ще могат да се взимат електрически колелета под наем, по примера на европейските столици, където тази услуга отдавна е развита и се радва на голям интерес. От кои места могат да се наемат такива велосипеди у нас? Колко ще струва наемането им? Ще има ли разширяване на мрежата и в други градове? По темата разговаряхме с Калин Кокошаров от E-MOUNTAIN BIKE (EMB) - една от двете български компании, произвеждащи електрически колелета. 

- Г-н Кокошаров, какви са предимствата на електрическите колелета в София?

- Наемането на електрически велосипеди допринася за чистотата на въздуха в града, който е жизненоважен фактор за здравето на хората. С електрическо колело може да бъдете спокойни, че по никакъв начин няма да замърсите околната среда с въглероден диоксид. Батериите към колелото, които са източникът на енергия могат да се рециклират. Велосипедът е и най-безшумното превозно средство. С него може да изминете големи разстояния в града без да се налага да чакате в задръстването и то с напълно 100% екологично чист продукт.

- От къде могат да се наемат?

- На този етап велосипедите могат да се наемат от две места – от Националния исторически музей и от ул. Никола Габровски 1, като стратегията ни е да увеличаваме поетапно местата.

- Колко на брой са те?

- Колелата са около 10 броя, те са с различна мощност, цвят и оборудване.

- За колко време и къде ще могат да се ползват?

- Минималното време за което едно колело може да се използва е 1 час, максималното е до колкото пожелае клиента.

- Колко ще струва наемането?

- Сумата за наемането на велосипедите започва от 10 лв. и нагоре в зависимост от времето.

- Споменахте, че едно от предимствата е да избегнем задръстванията. Колко добра е тази алтернатива - електически колела вместо кола? Какви ползи ни носи тя за здравето?

- За хората, които обичат да спортуват, това е начина по който може да отделяш същото количество енергия, дори и повече, да си създаваш адреналин. Да минаваш три или четири пъти повече разстояние за три или четири пъти по-кратко време. И всичкото това без вредни емисии и с широки усмивки зад маската на каската. Велосипедът осмисля нов тип забавно и щадящо общуване с природата.

- Ще следите ли тяхното местоположение (при наемане) и по какъв начин?

- Да, следим тяхното местоположение от момента, в който колелото се наеме. Това се извършва чрез специално GPS устройство.

- Планирате ли да разширите мрежата и в други градове?  

- Разбира се. Една от нашите бъдещи идеи е да направим инициативата популярна и достъпна и в останалите български градове, дори и в чужбина.

- От кои европейски градове черпите опит за проекта?

- Такъв тип проекти са изключително успешни и достъпни в редица в градове в Европа – Лондон, Париж, Амстердам, Кьолн, Манчестър и др.