Електромобили ще обслужват Синята зона във Варна

  • 13 август 2019, 16:49
  • Default profile Автор Жулиета Цветкова
Medium 13 %d0%b5%d0%bb%d0%b5%d0%ba%d1%82%d1%80%d0%be

Нови 18 електрически лекотоварни автомобили ще обслужват Синята зона във Варна. С едно зареждане те могат да изминават 200 км, а разходът им 1 – 2 лв. за 100 км пробег, съобщи Младен Иванов, директор на ОП „Общински паркинги и синя зона“, което ще стопанисва ековозилата.

 

Автомобилите са на стойност 1 072 500 лв. и са закупени със средства, осигурени от Европейската банка за възстановяване и развитие. Всяка е с 5 години гаранция от производителя и 10 години гаранция на батерията. „Това е част от последователната ни политика за насърчаване и стимулиране на използването на екологично чист транспорт с цел подобряване показателите на атмосферния въздух“, коментира кметът Иван Портних, който направи оглед на придобивките.

Той припомни, че вече е обявена и обществена поръчка за доставка и изграждане на 31 зарядни станции, които ще бъдат поставени в центъра на града. От тях 22 ще могат да се ползват безплатно и от гражданите и гостите на Варна. Целта е те да бъдат стимулирани да използват екологично част транспорт. Собствениците на електрически автомобили вече паркират безплатно в Синята зона.