Елена е като райска градина през май

  • 05 май 2017, 08:20
  • Default profile Автор Михаела Благоева
Medium dmlazev 4x3

dmlazev-4x3

За пролетното почистване, спортните дейности и културният календар на община Елена разказва кметът Дилян Млъзев. Той е роден на 1 октомври 1969 г. в Русе.  Възпитаник е на Русенски университет „Ангел Кънчев“. Млъзев е кмет на община Елена трети мандат.

-Г-н Млъзев, в конкурса на Kmeta.bg за март Вие бяхте избран за кмет на месеца в категорията „Паркове“. Не за първи път печелите признанието на гражданите, през 2015 г. бяхте кмет на годината в категорията „Ефективно управление на проекти“ за малка община. Какво означава за Вас подобна оценка и каква е тайната един градоначалник да бъде успешен?

-Всяка награда приемам като заслужено признание за работата на целия екип на общинската администрация. Ние сме екип, в който има както дългогодишни служители с опит, така и ентусиазирани млади специалисти. Всяка добра оценка ни радва, но и задължава да бъдем изключително отговорни в своята работа, да бъдем близко до съгражданите си, да се вслушваме в техните предложения и заедно да търсим най-добрите решения за своя хубав град. Убеден съм, че в това се крие успехът на всеки кмет – сплотен екип, добро отношение към хората и усърдна работа.

-Гражданите Ви избраха за победител за месец март с 66% от гласовете за поддържане на паркове, за добрите грижи за зелените площи и създаването на нови. Има ли си парк град Елена?

-Парк „Калето“ е зеленият оазис на нашия град. Разположен е на територия от 6000 кв.м, на естествена височина в центъра на самия град. Гледката оттук е невероятна и градът се вижда като на длан. В стари времена на това място е имало укрепление за защита на населението от кърджалийските набези. Когато през 1836 година еленчани започват да градят най-големия храм – Успение на Пресвета Богородица, пренасят камъни от разрушеното кале за темелите на църквата. „Калето“ беше и си остава любимо място за еленчани – за разходки и забавления, за стари и млади. Паркът беше почистен и облагороден, благодарение на проект на Община Елена, финансиран в рамките на Националната кампания „За чиста околна среда – 2013“. Бяха засадени 50 декоративни вечнозелени храсти, десет кестена и десет каталпи. Поставени бяха нови беседка, 15 пейки и 15 кошчета за отпадъци. През същата година общината подкрепи финансово предложение на ученици от средното училище в града за изграждане на фитнес площадка в парка, където днес младите хора спортуват безплатно сред природата. Част от парк „Калето“ е и модерна, просторна детска площадка за най-малките, отговаряща на всички изисквания за безопасност, финансирана по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013.

-Какви възможности за спортуване предоставя общината на децата и младите хора?

-Продължавам да говоря за парк „Калето“. С общи усилия на институции и граждани го превърнахме в идеалното място за спортуване, атракции и състезания. След основен ремонт и реконструкция, част от реализиран по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 проект на общината, градският стадион, който също се намира в парка, вече е модерно спортно съоръжение с лекоатлетическа писта, помощно футболно игрище, тенис на корт, игрища за волейбол и баскетбол, зала за борба със сауна и парна баня. Теренът на голямото футболно игрище  е оборудван с автоматизирана поливна система с икономичен воден цикъл. Тревната настилка вече е в идеално състояние за игра и след 15-месечно прекъсване на футболните срещи пред еленска публика, нашият тим „Чумерна“ пое домакинството в групата до 20 май. Посрещаме и гостуващи по различен повод отбори, интересът непрекъснато нараства. Все повече млади хора от града, негови гости и туристи избират да спортуват в модерния комплекс в парка, което показва, че сме намерили правилния път. По същия проект на общината от 2015 година ремонтирахме стадиона в с. Константин и изградихме нов в с. Майско. Това запали футболните страсти у децата, които са най-много в това село, и те вече си правят отбор. За трета година нашият град ще бъде домакин на етап от Международната колоездачна обиколка на България. Феновете на този спорт в общината учредиха миналата година клуб по колоездене с името  „Сокол - 1928“, с което се възстановяват традиции, които ги е имало в града преди 80 години. С тазгодишния бюджет общината осигурява 44 000 лв.за спортните клубове към детските специализирани спортни школи, спортно-туристическите школи и за двата футболни клуба. За събитията от Спортно-туристическия календар са заложени още 13 600  лева. Нашият хубав град не прави изключение от миграцията към големите градове и чужбина. Но има и млади хора, които предпочетоха да останат в родното си място, или пък други, които избират Елена, за да създадат семейства и да отгледат тук децата си. Затова и нашият стремеж е да създадем по-добри условия за спорт и отдих, за осмисляне на свободното им време.

-Елена се променя и става все по-привлекателен град. Как мотивирате жителите и гостите да го поддържат чист? Направихте ли пролетното почистване?

-Еленчани се славим не само с гостоприемството си. Не знам за друг град, но в нашия не толкова отдавна имало интересна традиция. В събота вечер и преди големи празници всяка стопанка поръсвала с вода пред дома си и премитала, а това подсилвало и празничното настроение. Хубавото е, че тази традиция все още се поддържа в не малко еленски къщи. Жените и до днес  продължават да се надпреварват коя по-хубави цветя да засади пред дома си и това придава чудесна гледка на града, особено през месец май. Един град е като дом - винаги трябва да е чист и подреден, готов да посрещне гости. Това възпитава и респектира, не само местните хора, но и многото туристи, избрали да почиват в Еленския балкан. Пролетното почистване направихме за великденските празници, за да е приятно и на еленчани, и на гостите, които посрещнахме. Бяха засадени над 3000 стръка летни цветя и храсти в градинките и саксиите в централната част на града. Ежегодно, по повод Деня на земята, общинската администрация прави пролетно почистване на парк „Калето“.

-Какви празници и събития предстоят в Елена?

-Както всяка година календарът на културните събития и прояви е богат и разнообразен. Всеки е добре дошъл по всяко време в нашия град. Неговият празник е на 21 май – Ден на светите равноапостоли Константин и Елена. Този ден е кулминацията на програмата на традиционните майски празници, организирани от общината и които продължават цял месец. През май нашият град е най-хубав – с бухналата зеленина, с мириса на люляк и разцъфналия божур в градинките на еленчанките. През тази година празникът съвпада с почивните дни в края на седмицата, така че който желае, може да заповяда и да празнува с нас!


Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за февруари на тема "Трифон Зарезан" ТУК!