Енергетици подариха нови носии на фолклорна група в Обручище

  • 21 септември 2017, 11:32
  • Default profile Автор Цвети Василева
Medium %d0%bd%d0%be%d1%81%d0%b8%d0%b8 %d0%9e%d0%b1%d1%80%d1%83%d1%87%d0%b8%d1%89%d0%b5

Красиви тракийски носии получиха като дарение от енергийната компания „КонтурГлобал Марица-изток 3” фолклорните формации към Народно читалище „Отец Паисий - 1924“, в гълъбовското село Обручище. Компанията осигури 15 фолклорни носии с типични за тракийската област народни мотиви, както и подходящи обувки към тях.

Сценичното облекло ще бъде предназначено  основно  за изявите на фолклорната певческа група  „Мария Бенишева“, но ще бъде от полза и на групата за пресъздаване на народни обичаи „Коста Тарълов“. Така двете фолклорни формации на читалището ще разполагат с подходящо облекло за своите сценични изяви при участията им в международни и национални фестивали. Първото представяне на певческата група с новите носии ще бъде след броени дни по време на Петия фолклорен фестивал „Обручище пее и танцува“ 2017 г., на който читалището е домакин.

Фолклорна певческа група „Мария Бенишева“ при Народно читалище „Отец Паисий - 1924“ съществува вече 27 години и в нея участват предимно възрастни жители на селото. Като истински пазител на народното творчество и традиции групата пее основно автентичен фолклор от Тракийската област, включително песни от самото село Обручище.

Доброволците от формацията ежегодно участват в различни национални и международни фестивали, като през годините са печелили и много призови места. „КонтурГлобал Марица Изток 3“ от своя страна ежегодно подкрепя фолклорната група, като осигурява участието ѝ в престижния Международен фестивал „Евро фолк Черно Море“.