Еноти нападнаха пеликаните в "Сребърна"

  • 15 април 2019, 13:18
  • Default profile Автор Станка Христова
Medium pelikan 3096094 960 720

Хищници са влезли в територията на птичата колония  от къдроглави пеликани  в резервата „Сребърна“. Системата за видеонаблюдение на РИОСВ в Русе е регистрирала нашествие на еноти, които са нападнали гнездата на очакващите потомство птици.

Уплашените родителски двойки,  чиито пилета още не са излюпени, са напуснали гнездата си и са се преместили на североизток от платформите, монтирани край езерото. Пеликаните, които вече  имат малки,  са останали  при потомството си, въпреки опасностите, сочат  наблюдението.

На този етап не може да се направи оценка на щетите в птичата колония, защото  появата на  хора около гнездата  ще обезпокои  допълнително птиците в размножителния им период, обясняват експертите.

Появата на  диви животни, в т. ч. и на хищници в  територията на пеликаните не е прецедент. За да се  пази защитения вид от  посегателства  около наколните  платформи, е монтиран електропастир. Ловци от региона ще организират  подборен отстрел на енотите, чийто лов у нас не е забранен.

От няколко дни  край езерото в биосферния  резерват  „Сребърна“  са се появили и  розови  пеликани. Дали те ще се заселят за постоянно  близо до къдроглавите си събратя още не е ясно, съобщават от екоинспекцията в  Русе.