ЕНП ясно показа, че подкрепя ГЕРБ

  • 07 октомври 2020, 14:45
  • Mini %d0%b8%d0%b3%d0%bb%d0%b8%d0%ba%d0%b0 Автор Иглика Горанова
Medium %d0%ba%d0%b8%d1%80%d1%8f%d0%ba%d0%be%d0%b2 2

На ниво Европейски парламент (ЕП) има битка между леви и десни, между управляващи и опозиция и това се вижда ясно покрай дебатите около резолюцията за България, инициирана от евродепутата Елена Йончева, за върховенството на правото у нас. Консолидацията на Европейската народна партия (ЕНП) около позиция, която защитава управлението на партия ГЕРБ е красноречива в тази посока. Това заяви пред Kmeta.bg политологът Георги Киряков.

Според него за ГЕРБ позицията на ЕНП, която внесе редица поправки в резолюцията за България в подкрепа на управлението у нас, е очевидна легитимация на управлението. ЕНП като най-голяма група в ЕП и като партия показа, че предпочита сътрудничеството с настоящето правителство и с партията, която им дава най-много гласове в общото партийно семейство, допълни Киряков. Той уточни, че за това се съди и по отказа на ЕНП да даде думата на Радан Кънев по темите в резолюцията, за което самият той съобщи преди дни в медиите.

Резолюцията създаде и проблеми в БСП, защото лидерката Корнелия Нинова призова евродепутатите от българската левица да не подкрепят тази чест от документа, в който се настоява да бъде приета Истанбулската конвенция. От своя страна Елена Йончева заяви, че се прави опит да се подцени темата. Според Киряков тези противоречия са резултат от състоянието на БСП на национална ниво. Председателят на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев не беше избран в Националния съвет на партията, независимо от високия пост, който заема на европейско ниво. Това е ясен индикатор, че посоката на БСП ще се различава от посоката на европейската левица, смята още политологът. Киряков допълни, че до момента БСП не е излязла с ясни послания, свързани с развитието на левицата на Европа. Според него единствено Станишев защитава такива позиции, но той вече не е фактор в ръководството на БСП.