Ентусиасти стават продуценти с конкурс във Враца

  • 24 август 2019, 16:11
  • Default profile Автор Петя Валентинова
Medium 664405f08e459d02e8c40697a01a559b

Национален конкурс за късометражен филм на тема „Враца – нашата Европа!“ обявява център Европа Директно Враца към Търговско-промишлената паката в града. Инициативата  цели да покаже ползите от членството ни в ЕС и по този начин да стимулира дебата на регионално равнище, показвайки добавената стойност от регионалната политика на ЕС за Врачанския регион и по конкретно в областите образование, градска среда, бизнес култура, развитие на IT сектора, дигитализация във всички сектори.

Участниците трябва да съобразят жанровата специфика. Могат да създадат както игрален филм (новела със сюжетна линия и герои), така и документална лента или микс между двете. „Продуцентите“ могат да бъдат от всички възрастови групи и да упражняват всякакви професии, включително режисьори, художници, PR, журналисти, IT специалисти, фотографи, артисти, сценаристи, оператори, вкл. дрон оператори, монтажисти, гримьори, тонрежисьори и други. Общият брой на участниците е неограничен – върху един филм може да работи екип, а може да е създаден и от едно лице.

Заявките за идеите за заснемане на филм се приемат до 20 септември. Първата среща на заявилите участие с организаторите и менторитеще е 4 дни по –късно. След това ще има възможност за виртуални Виртуални консултации с менторите  до 3 октомври.  На 4-и ще се проведе втора официална среща, след което до 18 октомври е време за подготовка на филмовата продукция. Довършителни работи по монтажа, озвучаването и др уги в рамките на 48 часа участниците ще могат да направят, съвместно с ментори и консултанти, по време на CodeWeek Враца 2019, който ще се състои на 19 и 20 октомври. Официалното награждаване  на късометражните филми ще бъде на 20 октомври.

Първа награда ще бъде ваучер на стойност 700 лв. за закупуване на техника и оборудване от Dynaphos професионално студийно осветление и друго студийно оборудване. Втората  и третата награда ще предвиждат съответно по 500 и по 300 лева ваучер за същата покупка.

От трите филма, класирани от първо до трето място, изработени по време на събитието „Направи филм на тема „Враца - нашата Европа!“, ще бъде създадена една обединяваща лента за добавената стойност от регионалната политика в нашия регион, по-конкретно в областите образование, градска среда, бизнес култура, развитие на IT сектора, дигитализация във всички сектори, с продължителност минимум 30 мин. Филмът ще е предназначен за широката общественост от област Враца с последващи прожекции в периода от декември 2019 г. до март 2020 г.