Ердоган иска вход свободен за "Св. София"

  • 25 март 2019, 14:36
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium %d1%81%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%b0 %d1%81%d0%be%d1%84%d0%b8%d1%8f1

Статутът на прочутата бивша християнска базилика "Света София" - една от най-големите забележителности в Истанбул, може да бъде променен от "музей" на "джамия" след местните избори на 31 март. Това обяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган. 

Пред тв канала ТГРТ той обясни, че така храмът ще може да бъде посещаван безплатно от туристите от всички вероизповедания. Ердоган даде за пример намиращата се в съседство Синя джамия, в която всички посетители влизат безплатно. "Със "Света София" можем да постъпим аналогично", каза турският президент.

Няколко дни по-рано той обяви, че не подкрепя идеята за превръщането на музея "Света София" в Истанбул в джамия. По думите му това може да има сериозни последици. "А мислят ли какво може да стане с нашите джамии, които се намират в различни страни по света?", попита Ердоган в интервю за телевизия Канал 7.

В момента за посещение в музея "Св. София" туристите броят 60 турски лири (10 долара).

Катедралата "Света София" е най-значимият паметник на византийското изкуство. Изградена е в VI в. (532-537 г.) по нареждане на император Юстиниан, който решил да увековечи славата на Константинопол. Според преданията, на Юстиниян му се явил ангел и по представил плана за строителството на катедралата. Императорът мечтаел бъдещият храм да няма равен в света.

В продължение на близо 1000 години "Св. София" е била най-големият християнски храм в света. След превземането на Константинопол от османците през XV в. "Св. София" е превърната в джамия, построени са й минарета.

През 1935 г. тогавашният турски президент Кемал Ататюрк решава, че "Св. София" престава да бъде джамия и е обявена за музей.

По-голям християнски храм се появява едва след изграждането на ватиканската базилика "Свети Петър" през XVI век. Тя и до днес е най-голямата църква в света.