"Есен в буркани" търси най-вкусната и цветна туршия

  • 08 ноември 2020, 15:30
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium carska turshiya

Конкурс търси най-вкусната, пъстра и лесна за приготвяне туршия. Състезанието "Есен в буркани - туршията, която приготвих" на читалището в търговищкото село Баячево е организирано съвместно с община Търговище и областната управа. Могат да се включат домакини от цялата страна, съобщиха от настоятелството при НЧ "Будител - 1927" в селото.

Целта е да се споделят любими рецепти и да даде възможност повече хора да се възползват от домашните вкусотии.

Читалището има опит в събиране на рецепти за туршии сред хора от местното население. Те вече са публикувани в книжка "Есен в буркани" . С този конкурс искат да разширят ареала на проучване и се надяват да участват хора от цялата страна.

"Отминаха времената на т.нар. обща туршия в качета, приготвяна от нашите баби и дядовци - тях ги няма, качетата изчезнаха и продуктите не са това, което са били. Въпреки всичко, всяка есен пълним буркани с всевъзможни вкусотии, защо да не ги съберем, разменим и издадем в още една тематични книжка за улеснение", казва Албена Недева от културната институция.

Обявени са четири категории: най-атрактивна; най-пъстра; най-лесна - с един продукт, и най- трудоемка туршия - приготвянето й да изисква различни техники.

Конкурсът е онлайн. Участниците трябва да изпратят снимка на буркан туршия, рецепта с необходими продукти и начин на приготвяне, както и трите си имена на email - albenanedeva@abv.bg.

Рецептите ще се събират до 15 ноември. Победителите ще бъдат обявени на 20 ноември, в навечерието на Денят на християнското семейство.

Отличените рецепти ще бъда събрани в книжката "Есен в буркани - 2".