"Етъра" се бори за топ творческа дестинация в света

  • 11 ноември 2020, 19:01
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium %d0%b5%d1%82%d1%8a%d1%80%d0%b02

Уникалният етнографски музей Етъра ще се бори за челно място в най-добрите творчески дестинации в света. А залогът е тазгодишната награда на международната Мрежа за креативен туризъм.

Наричан "машина на времето" в него всеки посетители наистина губи представа за реалността, пренасяйки се в епохата на Възраждането. Единственият по рода си музей на открито у нас е открит през 1964 г. и е гордост за габровци.

"Ние кандидатстваме за приза със сбор от инициативи, в т.ч. и с богатия ни събитиен календар, включващ изложения, конкурси, изложби, приготвяне на традиционни храни, дегустации, възстановки на български обичаи и пр.", разказва пред БНР Светлозар Тодоров – ръководител "Културен мениджмънт" на "Етъра".

Това, което прави впечатление е единствената по рода си композиция от 10 водни съоръжения. "Етъра с основание може да се гордее с тях, защото в Европа има много малко подобни сбирки на т.нар. "народна техника на вода ", категоричен е Тодоров.

По думите му дейността на музея ще продължи и през зимата, независимо от Covid-19. "Това е едно от предимствата на музеите на открито. Така че тук всеки може да избере точно кой занаят иска да практикува и да се уговори с някои от нашите занаятчии, за да го напътства", смята той.

Екипът на музея край Габрово се надява да спечели журито с осигурената автентична среда, атрактивните експозиции, образователните програми и дългосрочните партньорства с туроператори.

Снимка: facebook.com/etar.gabrovo