Евакуираха цял град заради изтичане на газ

  • 17 август 2016, 06:52
  • Default profile Автор Димитър Лазаров
Medium nikolaevo

 

police

Жителите на град Николаево в област Стара Загора са евакуирани рано тази сутрин. Пълната евакуация се е наложила заради изтичане на газ. Синьото гориво е било складирано в държавно хранилище в района на жп гарата. От многотонна цистерна е изтекло огромно количество газ.

Преустановено е движението на хора, автомобили, влакове. Автомобилният трафик се пренасочва по обходни маршрути. Това, че газът е по-тежък от въздуха и стои ниско долу на земята създавало опасност от взрив.

Течът е започнал около 3.00 часа през нощта, а евакуацията е извършена около 6.00 часа. 3000 са жителите на града. Те са настанени на безопасно място.

По последна информация течът вече е спрян. Около 6.45 часа експертни екипи на пожарната успяха да отстранят теча. Извършват се замервания на околната среда и когато сме убедени на 100%, че няма опасност за населението, градът ще премине към нормалния ритъм на живот, заяви пред БНТ главният секретар на МВР Георги Костов. Той уточни, че сигналът е постъпил на телефон 112 в 3.50 часа тази нощ. Сигналът е за теч на газ в газохранилище на Подбалканския път, в посока Бургас. Веднага е задействан кризисният щаб. И в момента на мястото са областният управител на Стара Загора и кметът на Николаево, заяви Костов. Той каза, че се надява съвсем скоро нормалният ритъм на живот в града да бъде възстановен. Подбалканският път вече е отворен.