Евакуираха две къщи в хасковското село Динево

  • 17 януари 2016, 08:50
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 953ec850 55f1 805b

В хасковското село Динево река Олу дере преля и няколко къщи са наводнени. Хората са евакуирани от две къщи. Няма пострадали от наводнението по първоначална информация. Пътят към селото е залят, но нивото на водата спада.


В Динево това е поредно наводнение през последните няколко години. Дигата в селото не е възстановена изцяло и при всяко повишаване на нивото на реката тя излиза и залива близките къщи. Токът в селото е спрян, спасителни групи дежурят в режим на готовност.


Без ток е и с. Зорница, съобщиха от кметството в Хасково. Проблем има в село Корен, където в ниската част има наводнена къща. Четирима души са изведени от нея докато пожарната отводнява. Пътят за село Родопи също е залят.


Кметът на община Хасково  Добри Беливанов е запознат със ситуацията от 5 часа тази сутрин и лично координира действията за осигуряване на безопасност на хората.


Цялата налична техника на ОП "Екопрогрес" е по улиците на Хасково и общината, усилията са насочени към  почистване от сняг на основните пътни артерии. Работят и машините на „Атастрой“, чието задължение по договор е да чисти малките улици по кварталите. 


Сигнали за наводнения е имало през нощта и от Харманли и Любимец. Там има наводнени дворове, мазета и приземни етажи.


От Областно пътно управление съобщиха, че е залят пътят при ивайловградското с. Славеево към гръцката граница.


Очаква се яз. „Ивайловград” скоро да започне да прелива през преливника. ВЕЦ-"Ивайловград" работи напълна мощност. 


За пътищата Хасково - Кърджали и Пловдив - Харманли има ограничение за движение на камионите над 10 т. Тази сутрин е било затруднено и движението към Кърджали в района на с. Мост, където е имало около 15 закъсали коли.


В Маджаровско е затворен пътят Долни Главанак - Малко брягово - Ефрем. Реката край симеоновградското с. Калугерово е преляла, но засега няма щети. Пропаднала е улица в центъра на Стамболово, съобщиха от Областната управа в Хасково. 


Най-много дъжд към 8 часа е паднал в с. Царева поляна - 117 литра на квадрат, Вълче поле и Долно Черковище - 102 литра, Долно Ботево - 101.5 литра на квадрат.


Червен код за опасност от валежи и поледица е обявен днес за Хасковска област, съобщават от Националния център по метеорология и хидрология при БАН. Очакваните нови количества валежи са над 65 литра на квадратен метър.


Към 8 часа в Хасково количеството на валежа е 76.7 литра на квадрат.Снежната покривка пък е 14 сантиметра. Валежите се очаква да спрат до неделя вечер, прогнозираха от местната метеорологична служба.