Евродепутат призова производителите да защитят в ЕС българското кисело мляко и бяло саламурено сирене

  • 06 септември 2018, 18:02
  • Default profile Автор Жанина Илиева
Medium m.nekov mlechen sabor   lukovit   6.09.2018

Евродепутатът Момчил Неков бе специален гост на откриването на третия национален събор „Млечният път на България през вековете“ в Луковит. По време на събора Момчил Неков разговаря с млекопроизводители и фермери и им разясни необходимостта да защитят географски указания и защитени наименования за произход  с цел повишаване на тяхната привлекателност, възможност за реализация на пазари и по-добри доходи. Той ги информира и за въвеждане на термина за качество „планински продукт“, тъй като това също е опция за осигуряване на по-добра видимост на продуктите им и осигуряване на пазари.

Момчил Неков се включи и в инициираната подписка на събора в подкрепа на пълната забрана за влагане на растителна мазнина в млякото и млечните продукти в България.

„Трябва да върнем българското и затова основната ми кауза като евродепутат  е защита на български традиционни продукти – „българско кисело мляко“, „бяло саламурено сирене“, „кашкавал Балкан“ и др. Така българските продукти ще станат конкурентни на единния пазар и ще се знае, че производителите, които използват тази защитена марка произвеждат и продават качествени продукти по традиционни рецепти, а не такива с палмово масло. Това заяви  евродепутатът  Момчил Неков.

„Инициативата за защита на традиционни български продукти е в процес. Трябва всички по веригата да се обединим - производители, преработватели, институциите, за да ги защитим пред ЕС“, каза  още Неков.

Момчил Неков е член на ЕП от Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите, член на Комисията по „Земеделие и развитие на селските региони“ и член на Комисията по „Култура и образование“.