Еврологото - смесени чувства с патриотични мотиви вместо идеи

  • 18 януари 2017, 14:55
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 1 17

[caption id="attachment_102881" align="aligncenter" width="957"]Венцислав Генков Венцислав Генков[/caption]

Емблемата ни за председателството ни на Европейския съюз поляризира мненията в социалните мрежи. Представяме ви мнението на журналиста Венцислав Генков, автор в сайта Economic.bg.

Вчера страната ни избра логото, което ще бъде използвано по време на шестмесечното българско председателство на Съвета на Европейския съюз. Измежду 175 предложения журито реши, че най-подходящо е това на Тодор Ангелиев.

Така първата стъпка към българското европредседателство догодина вече е факт. Това е пореден конкурс за лого, който предизвиква полемики у нас – заради субективния характер на решението, солидната парична награда и неизбежните сравнения с избирането в други държави.

Често управляващите акцентират върху конкурси за лого, които би трябвало да визуализират дадено събитие. Причината е една единствена – няма какво друго да предложат. Така беше при избора на лого, което да рекламира държавата ни като туристическа дестинация. Урок, който не научихме и ни струва скъпо. Вместо да акцентират върху идеите, които ще защитаваме през краткия период на председателство, което няма да се повтори скоро, те акцентират върху външния вид. Същата причина води и до непрекъснатото анонсиране на ремонтите, които са „толкова наложителни“ за успешното председателство, а както се вижда от разчетите към момента, са и доста разточителни.

В началото на всяко ротационно председателство първите дипломати т.е. посланиците правят презентация какви са приоритетите на държавата им през следващите месеци. И е важно да се знае, че тези приоритети са ясни доста преди да се стигне до водачеството им в Съюза.

Сегашният председател на Малта ще се съсредоточи върху възстановяване на доверието в ЕС, върху нуждата от диалог и размисъл относно бъдещето на ЕС, както и върху наболелите въпроси в областта на миграцията, сигурността и икономиката.

Причината е, че Евросъюзът се променя с такава скорост, че е необходимо да се отговори бързо на предизвикателствата. Ето защо през следващите месеци Малта ще се съсредоточи върху шест основни области: миграцията, единния пазар, сигурността, социалното приобщаване, съседните на Европа региони и морския сектор.

Вицепремиерът в оставка Меглена Кунева, която отговаря за българското председателство в отиващото си правителство, отчете увеличена разпознаваемост на темата. Но гражданите по-скоро са чули какво ще ремонтираме в Резиденция „Бояна“, как ще изглежда НДК след няколко милиона инвестиции и евентуално са видели, че през определен период от време се променя външният вид на моста на 4-ти км по Цариградско шосе в София.

Всъщност няма значение дали логото ни изглежда като такова на таксиметрова компания или визията му навява спомени от последните години на социализма. Има значение какво е съдържанието на председателството, а не опаковката. Защото у нас не се води дискусия, освен най-вероятно по кабинетите на Външно министерство, какви идеи ще защитаваме и какви са приоритетите ни. А в допълнение, нашето председателство се измества напред във времето заради излизането на Великобритания от ЕС …