Европа хвърля 37 млрд. евро "спасително въже" на предприятията

  • 26 март 2020, 13:46
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium %d1%83%d1%80

Европа хвърля 37 милиарда евро "спасително въже" на предприятията в Съюза. Това обяви шефът на Европейската комисия Урсула Фон дер Лайен на пленарното заседание на Европейския парламент относно европейските координирани действия в отговор на епидемичния взрив от COVID-19.

"Невероятно бързо един вирус, който се появява на другия край на света, се превръща в смъртоносна пандемия с трагични последици и в Европа. За един ден начинът ни на живот се промени. Улиците се изпразниха. Домовете ни се затвориха. И от обичайното всекидневие преминахме към борбата на живота ни. През това време видяхме колко е крехък животът", каза тя.

Тя благодари на медицинските работници, лекарите и помощния здравен персонал в Италия и цяла Европа, които се изправиха лице в лице с опасността.

Урсула Фон дер Лайен заяви, че Европа е задължена както ня тях, така и на хората, подреждащи рафтовете в магазините, и на хората, събиращи боклука, на траурните работници, на помощник-учителите, на шофьорите на камиони, на чистачите, на работниците и на хлебарите. "На всички, благодарение на които светът ни продължава да се движи. Европа е задължена на всички вас. Особеното в тази битка е, че всеки един от нас има своята роля. Всеки един от нас може да помогне, за да платим дълга си. Спазвайки дистанция, можем да забавим разпространението на вируса. Данните от последните няколко дни показват, че можем да променим тенденцията, но само ако всички поемем своята част от задачата", каза шефът на Еврокомисията.

По думите й ако има нещо по-заразно от този вирус, то това са любовта и съпричастността. "Изправени пред опасността, хората в Европа показват колко силни могат да бъдат тези чувства. Дребни жестове на милосърдие, съпричастност и солидарност помагат за разпространението на надеждата в цяла Европа. От доброволческия труд до пеенето по балконите. От изпращането на картички до самотни хора до пазаруването за възрастни хора. От хотелите, предлагащи леглата си, до ресторантите, даряващи храна. От фирмите за луксозни парфюми и водка, произвеждащи дезинфекциращ гел, до автомобилните фирми и модните къщи, произвеждащи маски", каза още тя.

И подчерта, че Европейският съюз трябва да следва този пример. "В това отношение за събитията от последните няколко седмици може да се говори с известна болка. В момент, когато Европа наистина трябваше да бъде тук за всички, прекалено много помислиха първо за себе си. В момент, когато Европа наистина трябваше да действа като „ всички за един“, първоначалната реакция на прекалено много беше „само за мен“. В момент, когато Европа наистина трябваше да докаже, че не е единствено „Съюз на безоблачните дни“, прекалено много първоначално отказаха да споделят чадъра си. Не след дълго обаче някои изпитаха върху себе си последиците от своите некоординирани действия", разкритикува мерките на отделните правителства в ЕС тя.

И продължи: "Ето защо през последните няколко седмици взехме изключителни и извънредни мерки за координиране и изпълнение на необходимите действия. Оттогава нещата се подобряват и държавите членки започват да си помагат взаимно, за да помогнат на себе си. Понастоящем Европа наистина се активизира. Но гражданите на Европа искат също така да знаят какво ще се случи впоследствие", каза още Урсула Фон дер Лайен.

Затова създаваме първия по рода си европейски резерв от медицинско оборудване като апарати за изкуствена белодробна вентилация, маски и лабораторни консумативи. Комисията ще финансира 90 % от този резерв чрез RescEU. Затова предприехме мащабни действия за гарантиране на ключовите доставки на оборудване, например маски и предпазно облекло, като въведохме изискване за разрешение за износ за тях. Затова стартирахме няколко съвместни процедури за поръчки с държавите членки за комплекти за медицински изследвания, апарати за изкуствена белодробна вентилация и предпазно оборудване. Присъединиха се 25 държави членки, припомни шефът на ЕК.

От вторник знаем, че производителите могат да предоставят търсените от тях маски, ръкавици, очила и предпазни шлемове. Идните седмици следва да започнат първите доставки.

"Криза, която не признава граници, не може да бъде разрешена, като поставяме бариери между нас. Това беше обаче първият рефлекс на много европейски държави. Това е напълно лишено от смисъл. Също така противоречи из основи на нашия европейски дух. Причината е, че нито една отделна държава членка не може да посрещне сама собствените си нужди от медицински материали и медицинско оборудване. Нито една", подчерта дамата. И допълни, че ето защо настояват за "зелени ленти за преминаване“, предназначени за най-съществения товарен транспорт. Те ще гарантират, че пресичането на границата не отнема повече от 15 минути. Също така ще спомогнат да се гарантира, че стоките и доставките отиват там, където са нужни, и така можем да избегнем появата на недостиг.

Урсула Фон дер Лайен пресупреди: "Но както казах вече, хората в Европа искат да знаят какво ще се случи след това. Мислят за работата, към която ще се завърнат, за това какво ще се случи с бизнеса им или с техния работодател, с техните спестявания или ипотеката им. Безпокоят се за своите родители, за съседите, за местната общност. Те ще знаят, че техните правителства е трябвало да вземат трудни решения, за да бъде спасен човешки живот. Но ще запомнят и кой им се е притекъл на помощ и кой не. Те ще запомнят кой е действал и кой не. Те ще запомнят и решенията, които сме взели, и тези, които няма да вземем. Въпросът е, че по някое време скоро ще настъпи денят след това. Нашата работа е да гарантираме, че на този ден — и през всички следващи дни — ЕС е тук за тези, които се нуждаят от него. Това, което правим сега, е наистина от значение. Това е причината да дадем ход на Инвестиционната инициатива в отговор на коронавируса с цел да помогнем за насочването на 37 милиарда евро, които да смекчат въздействието на кризата, за да бъдат спасени човешки живот, работни места и стопански дружества. Поради това приехме най-гъвкавите досега правила за държавната помощ с цел да се даде възможност на държавите членки да хвърлят „спасително въже“ на предприятията. Първите досиета бяха одобрени за рекордно кратко време — само за няколко часа. Поради това за първи път в нашата история задействахме общата клауза за дерогация в Пакта за стабилност и растеж. Това означава, че държавите членки могат да използват целия капацитет, с който разполагат, за да окажат подкрепа на работещите или на тези, които са спрели да работят, да помогнат на малките и големите предприятия, както и на тези, които изпитват трудности, без значение кои са и откъде са".

Госпожи и господа членове на Европейския парламент, Това е Европа, която се отзовава, когато нейните граждани и държави членки се нуждаят най-много от нея. Европа, която поставя над всичко съпричастието и съчувствието. Европа, която в трудни времена е едновременно крепка и безкористна. Това е Европа, която искам. Днес, изправени пред един невидим враг, основните ценности на нашия Съюз ще бъдат поставени на изпитание. Ние трябва отново да разчитаме един на друг. Трябва отново да си помагаме в тези трудни времена. В този момент наш върховен дълг и приоритет е да спасим живота и прехраната на европейките и европейците. Ще дойде обаче денят, надявам се в не толкова далечното бъдеще, когато ще гледаме напред и заедно ще даваме облик на новия подем. Тогава ще извлечем поуките и ще трябва да решим какъв искаме да бъде бъдещият Европейски съюз. И когато правим това, не трябва да се впускаме в лъжливи и празни дебати дали се нуждаем от повече или по-малко Европа. Трябва по-скоро да се съсредоточим върху това как може да се възползваме от тази буря, за да гарантираме, че ще можем да устоим по-добре на следващата. Защото все пак желанието за една устойчива, хубава за живеене родина — Европа, ни обединява всички: север и юг, изток и запад. Нека сме наясно с това! Решенията, които вземаме днес, ще бъдат помнени дълго време. И те ще оставят отпечатък върху фундамента на нашия Европейски съюз. Ние сме на кръстопът: ще ни раздели ли този вирус окончателно на бедни и богати? На заможни и на сиромаси? Или ще продължим да бъдем един силен Континент, един вземан на сериозно актьор на световната сцена? Ако погледнем множеството актове на загриженост, дружелюбие и човешка доброта в цяла Европа, тогава прозираме, че имаме всички основания да гледаме уверено към бъдещето. Нашата Европа разполага с всичко необходимо и ние сме готови да направим всичко, за да преодолеем тази криза.Приятели, историята ни гледа. Нека заедно да направим това, което е правилно — с едно голямо сърце, а не с 27 сърчица", заключи шефът на ЕК.