Европа интервюира 144 семейства от Хасковска област за здраве

  • 11 октомври 2014, 07:42
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 52a15edaef39e

144 домакинства в Хасковска област ще бъдат включени в националното анкетно изследване "Европейско здравно интервю - 2014". То се провежда във всички страни членки на ЕС, съобщи от териториалното статистическо бюро в Хасково, цитирани от нaskovo.info. Изследването е анонимно, започва в понеделник, 13 октомври, ще продължи 3 месеца, а само в областния град ще бъдат посетени 36 домакинства. Анкетьорите от статистиката ще се легитимират със служебните си карти и ще представят официално писмо от Националния статистически институт.


Целта е да се събере информация за здравето, начина на живот и ползването на здравни услуги от населението. Изследването се провежда на всеки 5 г. по обща методология и единен въпросник във всички държави. Въпросникът е структуриран в четири модула: Здравен статус - включва въпроси за самооценка на здравето, разпространение на хронични заболявания, физически и сетивни функционални ограничения, непосрещнати нужди по отношение на извършването на персонални ежедневни дейности и такива по поддържане на домакинството, психично здраве.


Здравни грижи - ползване на медицински услуги, болнично лечение, обръщаемост към личен лекар, лекар специалист и стоматолог, употреба на медикаменти. Начин на живот - физическа активност, консумация на плодове и зеленчуци, тютюнопушене, употреба на алкохол. Основни социално-икономически характеристики - пол, възраст, образование, икономическа активност и други.


Размерът на националната извадка е около 4500 домакинства, в които ще бъдат анкетирани всички лица на 15 и повече години. Домакинствата са включени в извадката чрез използването на случаен подбор, с който се гарантира представителността на резултатите.