Европейска седмица на спорта #BeActive в Приселци и Нови пазар

  • 04 октомври 2018, 18:28
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium %d0%a1%d1%82%d0%be%d1%8f%d0%bd %d0%90%d0%bd%d0%b4%d0%be%d0%bd%d0%be%d0%b21

Зам.-министърът на младежта и спорта Стоян Андонов се включи в спортния празник в Приселци, част от Европейска седмица на спорта #BeActive. Празникът се състоя в Основно училище „Петър Берон“, в което се проведе открит час по физическо възпитание.

„Европейската седмица на спорта е инициатива, чрез която искаме да покажем колко важен е спортът, че в училище може и трябва да има спорт и той не трябва да бъде само „ден на спорта” или „седмица на спорта”, a да се практикува целогодишно, всеки ден. Защото спортът е здраве, защото здравият дух може да съществува само в здраво тяло“, каза Андонов по време на откриването на празника.

В Основно училище „Петър Берон“ професионални треньори проведоха с децата тренировка по лека атлетика. Мажоретките на училището също показаха своите умения пред заместник-министър Андонов, който връчи специални подаръци на най-добре представилите се ученици и спортни пособия за училището.

По време на посещението си Стоян Андонов проведе среща и с ръководството на Държавното спортно училище „Георги Бенковски“ във Варна.

На спортния празник в Приселци присъства и кметът на Аврен – Емануил Манолов, който благодари на зам.-министър Андонов и спортното министерство за посещението и поздрави всички ученици, като ги призова да спортуват повече. Сред гостите на събитието бяха още Иван Иванов – регионален експерт по физическо възпитание и спорт към МОН, Анелия Синабова - главен експерт на Министерството на младежта и спорта за административни области Варна, Шумен и Добрич и Светла Стойкова – директор на дирекция „Образование” към община Аврен.

Вчера пък се проведе събитие от Европейската седмица на спорта #BeActive в Нови Пазар. Там главният експерт на Министерството на младежта и спорта за административни области Варна, Шумен и Добрич, Анелия Синабова посети Средно училище „Васил Левски“, в което се проведе открит час по физическо възпитание. В спортния празник взеха участие над 100 деца, които демонстрираха своите умения в спортовете футбол и хандбал.

Европейската седмица на спорта #BeActive е част от общоевропейската политика за насърчаване на здравословния начин на живот и се провежда за четвърта поредна година в България. Целта на инициативата е да стимулира повече хора да се занимават трайно със спорт и физическа активност.

Национален координатор на инициативата за България е Министерството на младежта и спорта. Събитията от Европейската седмица на спорта #BeActive в България  са част от проекта на ММС  „Бъди активен - избери твоя спорт и се забавлявай“, който е съфинансиран по Програма „Еразъм +“.