Езиков лагер и академия за художници чакат бургаските деца това лято

  • 26 юни 2020, 12:43
  • Default profile Автор Александра Петрова
Medium %d0%a2%d0%b0%d1%80%d0%b0%d0%bb%d0%be%d0%b2%d0%b0

Измина една необикновена учебна година, която се оказа изпитание и за учениците, и за учителите, и за родителите. С идването на ваканцията обаче възниква друг проблем  – къде и как ще бъдат организирани летни дни за онези деца, които нямат баба и дядо на разположение. С този въпрос се обърнахме към Веселина Таралова – директор „Образование и демографски въпроси” в Община Бургас.

- Г-жо Таралова, предвидени ли са занимални и достатъчно забавления за бургаските деца през летните месеци?

- Това лято за бургаските деца са осигурени достатъчно занимания, с които да бъдат улеснени и родителите. Със сигурност децата няма да скучаят. Осем училища предлагат летни занимални за  своите възпитаници. По-голямата част от тези занимални ще бъдат с целодневно присъствие, а някои от тях ще бъдат полудневни. Мероприятията през деня ще са различни и много интересни. Целта е чрез играта децата не само да прекарват приятно времето си, но и да научават нови неща. Предстои цялата лятна програма да бъде качена на страницата на съответните училища, както и на страницата на Общината.

- Освен тези занимални, които ще провеждат отделните училища, предвиждат ли се занимания по интереси за децата?

- Да, в почти всяко училище са предвидени такива занимания. Графикът с тези мероприятия е изключително богат. Те са разписани по часове за всяко училище, за да могат родителите да се информират лесно в кой ден какви занимания ще има.

- А в какви направления ще бъдат тези занимания?

- Те са много разнообразни – спортни мероприятия, български език, математика, изобразително изкуство, компютърно моделиране и др. Графиците са качени на страниците на всяко училище. Информацията е публикувана и в страницата на РУО – Бургас.

- Извън училищата предвиждат ли се някакви обучения за бургаските деца през лятната ваканция?

- В Центъра за подкрепа на личностно развитие, който се намира на ул. „Райна Княгиня”, ще има организиран целодневен летен езиков лагер. Той ще бъде за децата от 1 и 2 клас. Той ще започне от 29 юни и ще продължи десет дни, като обучението ще бъде всеки ден от 8:30 до 17:30 ч. Там децата под формата на игра ще изучават английски език. Подготвени са достатъчно интересни материали и интерактивни уроци, за да бъде задържано вниманието на децата. Освен това лагерът включва ежедневни посещения на различни събития в града – музеи, културни забележителности, галерии. Ще бъде организиран транспорт за посещения, които са малко по-далече от Центъра.

- Откакто Националната художествена академия има филиал в Бургас, край морето се организират арт занимания и за най-малките. Ще има ли такива и това лято?

- За втора година през ваканцията ще се проведе "Лятна академия за деца и ученици". Тя ще се състои от 5 до 25 юли. Предвидени са специализирани ателиета по рисуване, графика, книга и илюстрация, плакат, скулптура, витраж, стъклопис и дизайн, интересни и занимателни уъркшопи и работилници, екскурзии, пленери и посещения на галерии и културни обекти. На финала на терасата на Културен център „Морско казино” ще бъде подредена изложбата "Ах, морето...". Именно тогава всички малки „академици” ще получат и дипломи.

- Много дворове на училища и детски градини в Бургас вече са облагородени, но все още има и такива, които се нуждаят от обновяване. Предвиждат ли се ремонти на тези пространства през летните месеци?

- Да, в момента тече ремонт на дворното пространство на ЦДГ „Раковина”, която е на ул. „Хр. Ботев”. Затова сега част от заниманията на децата се провеждат на спортната площадка на СУ „Иван Вазов”, която е в близост. Предстои да започне ремонт и в двора на Детска градина „Радост”. Освен това от миналата седмица в 23 бургаски училища започна изграждането на площадки за безопасност на движението. Така децата ще могат чрез играта на терен да овладеят правилата за движение на пътя. Предстои да бъдат реконструирани още спортните игрища в дворовете на три бургаски училища – СУ "Любен Каравелов", ОУ "П.К. Яворов" и Професионална гимназия по сградно строителство и инсталации "Пеньо Пенев". 

- А ремонт на вътрешните пространства в училищата предвижда ли се? Миналата година всички бургаски първокласници бяха посрещнати в напълно обновени класни стаи. Да очакват ли това и тазгодишните първолаци?

- В момента продължава да тече вторият етап на приема за първи клас. Чакаме да видим колко първи класове ще има в Бургас. Очертава се те да са 94. Вече имаме сключен договор за доставка на обзавеждане на стаите. Предстои да се сключат договори за ремонтните дейности. И тази година всички първокласници ще бъдат посрещнати в напълно обновени класни стаи. Ремонт ще има и на занималните. Предстои да бъде подновено осветлението, подът ще е с антибактериална настилка, оборудването в по-голямата си част вече е доставено.

- Заради пандемията от коронавирус много родители все още се притесняват да пускат децата си на градина. Има ли празни групи в момента и каква е посещаемостта в бургаските детски градини?

- Всички детски градини на територията на общината са отворени от 26 май и от първия ден е направено всичко необходимо, за да се гарантира безопасността на децата и възпитателите – относно дезинфекция, организация на прием и на изпращане на децата. Дворното пространство също беше подготвено да посрещне децата след този дълъг период на отсъствие. Всички работещи в детски градини минаха през задължителни PСR тестове. Първоначално със заповед на кмета в групите не се допускаха повече от 16 деца, впоследствие бройката стана 18. Ако желаещите да посещават групата надвишава този брой, се прави организация и децата се делят на две групи. На двора са обособени различни пространства, така че да не се смесват деца от различни групи. Там където потоците са много, е направена такава организация, че при излизане и прибиране децата да не се засичат. На много места, където групите са много, а входът е един, директорите направиха графици, в които да се водят децата сутрин. Понякога този график не е удачен за родителите. Тогава се прави организация, да се приеме детето и никой не е бил върнат. Като цяло родителите проявяват разбиране и срещаме съдействие от тяхна страна.