Фермери свалиха с лев цената на агнетата за Гергьовден

  • 04 май 2017, 14:00
  • Default profile Автор Владимир Симеонов
Medium agneta

agneta

Животновъди в Пиринския край се принудиха да свалят цената на агнета и ярета в навечерието на Гергьоведн. Стопани признават, че няма пазар на стоката им. За разлика от други години купувачите са по-малко. Затова живото тегло на животните вече не е 6 лева за килограм, а само 5 лева.

„В същото време по магазините е три пъти по-скъпо. За нас е само работата и мъката. Но по-добре да пласирам петте си агнета. Че останат ли, ще трябва да харча пари за отглеждането им. А няма как да си го позволя, фуражът поскъпна 2-3 пъти, а цената на агнета и ярета не мърда нагоре от 10 години”, твърди животновъдът Георги от благоевградското село Логодаж.

Животновъдите с повече стока разчитат единствено на редовни клиенти от региона и от Гърция. Признават, че тази година им останали повече от половината животни, няма пазар за тях. Те също са свалили с лев цената на стоката си, за да могат да я продадат преди Гергьовден, че после трудно ще я продадат.

Липсата на пари у купувачите също преди на търговията. Повечето търсят по-малки животни – по 18-20 килограма, защото нямат достатъчно средства. Нямат пари да купят животни по 25-30 килограма. Цената се подбива и от стопани от Северна България, които продават стоката си за по 5 лева килограм живо тегло.

Внасят се и животни от Румъния, а на пазара се продават за български. „Прекупвачите също удрят по нас. Обикалят високопланинските села, стигат да най-отдалечените махали и изнудват старите стопани, купуват им стоката за по 4 лева. Затова нашата стока не върви”, оплакват се животновъди от благоевградски села.