Фестивал за таланти, посветен на Гяуров искат във Велинград

  • 10 септември 2014, 07:09
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 540ff875263d8

Община Велинград сериозно се е заела да продължи традициите за откриването на млади оперни таланти. Вече е в действие проект за домакинството на града, за фестивал на името на легендарния бас Николай Гяуров.


"Искаме да оганизираме фестивал, който да стане традиционен. На него да участват млади оперни таланти", разкри пред kmeta.bg зам.-кметът на Велинград Даниела Салкина.
Проектното предложение е внесено за одобрение по схема "БГ 08-Култура" и се очаква да бъде одобрено за финансиране от Норвежкия фонд.


Градът е родното място на Николай Гяуров и от общината имат амбиция да направят и музей. Засега именитият бас има само етаж от Историческия музей във Велинград. Там са изложени негови оригинални сценични костюми и награди, дарени от семейството.
"Николай Гяуров е прославил не само Велинград, а и България. Той е една от емблематичните личности на оперното пеене в света", гордеят се велинградчани.


Почти всяка седмица в Къщата Баба Цвета се излъчват филми за Гяуров. А заслугата е на Георги Златинов, които е работил във военно киностудио и е притежател на огромен архив за великия бас.