Фестивалът на чипровския килим започва утре

  • 28 април 2017, 19:00
  • Default profile Автор Цвета Иванова
Medium 20150425122006 68184

20150425122006_68184

Фестивал на килима започва утре в град Чипровци, съобщи кметът Пламен Петков. С него общината цели да популяризира прочутите килими, чиято изработка през 2014 година бе призната от ЮНЕСКО за световно нематериално културно наследство.

За фестивала в града пристигат много гости от страната и чужбина. Той се открива с изложба в 11 часа на централния площад. Ще бъдат показани образци на килимарското изкуство, които се пазят в музея и старите бабини ракли. Под шатри тъкачки ще показват изработката на килима, най-вече вертикалния стан.

За пръв път в двора на музея ще бъдат показани килимени люлки. В стари времена на такива люлки са се люлеели за здраве, енергия и магичност. Смята се, че килимите имат не само красота, но и магическа сила.

Фестивалът ще продължи и в неделя с концерти на певци и танцьори от Чипровци и Монтана. В събота вечер ще пее Руямна Попова. Заря ще освети небето над града в чест на прочутите по цял свят чипровски килими.

Фолклорна плетеница от песни и танци, концерт на народната певица Надя Попова, духова музика и празнична заря са част от изненадите за гостите от страната и от чужбина.

Чипровските килими водят началото си от 17-ти век и се изработват и до днес предимно в домашни условия. Те са експонирани в много музеи у нас и по света.