Филм на САЩ лауреат на червенокръсткия фестивал

  • 16 октомври 2017, 20:02
  • Default profile Автор Жулиета Цветкова
Medium 16 %d1%84%d0%b5%d1%81%d1%821

Американският документален филм „Завийте наляво: преживейте невероятното“ спечели голямата награда на XVII Международен фестивал на червенокръсткитe и здравни филми.

„Когато животът те праща в отклонение, трябва да продължиш по пътя си до постигане на целта“ - това е внушението на творбата, създадена през 2017 г.  Статуетката „Кристалният кораб“ отлита за  САЩ, за да бъде получена от режисьора Андрю Андерсън.

Още 16 отличия раздаде международното жури с председател режисьора Павел Васев и членове: режисьорите Арман Пеккая (Турция) и Беппе Чино (Италия), актрисата Яна Маринова и доц. Емануела Мутафова, декан на Факултета по обществено здравеопазване към Медицинския университет във Варна.

В категорията „Филми на Червения кръст и Червения полумесец“ за най-добър филм бе обявен испанският „Глухарче“ на режисьора Хорхе Белвер - за нестандартния подход към отразяване на червенокръстката проблематика със средствата на анимационното кино и изключителната му артистичност.

Специална награда на Червения полумесец на Турция донесоха три филма, отразяващи работата на организацията сред сирийските бежанци: „Общностен център“, „Ежедневието на едно сирийско семейство“ и „Хуманитарна операция в Сирия“. Наградата на Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец бе присъдена на филма „История на добротата“ на Румънския Червен кръст, с режисьор Александру Триша. Наградата на президента на БЧК е за българския филм „Аз, ти и приятели“ с режисьор Борислава Димова.

При документалните филми за най-добър бе обявен „В сянката на големите дървета“ с режисьор Вадим Витовцев от Русия, за най-добър здравен филм - „Тумор“ на иранския режисьор Аббас Рузбахани. Награда за най-добър режисьор бе присъдена на Лейде Жакоб за филма „Моята поезия“.

Призът на ректора на Медицинския университет във Варна отиде при Яна Титова за режисурата на филма „88 МHz” – за искрената съпричастност, с която младите му автори навлизат в сложната и деликатна проблематика за връстниците си в неравностойно положение и за вдъхновяващия пример на младия герой на филма.

Журито присъди специален диплом на телевизията на Медицинския университет във Варна за участието й във фестивала с филмите „Случаят Елисавета“ с режисьор Даниела Иванова, „Оптимални грижи за болните от хемофилия“ с режисьор Ива Мартинова и „Диагноза рак... Не си сам“ с режисьор Силвия Николова. Със специални дипломи бяха удостоени още два филма, чиито високи качества впечатлиха журито - „Пощальонът“ на Тонислав Христов (Финландия, България) и „Рецепиентът“ с режисьор Кейтлин МакКена от Нова Зеландия.

В категорията „Игрални филми“ за най-добър бе признат „Врагове“ с режисьор Светослав Овчаров. Награда за най-добър късометражен филм получи шведският режисьор Бегония Рандхав за „Пътят към дома“. Отличието за най-добър режисьор е за украинеца Аркадий Непиталюк за филма „Изгубените“, за най-добър сценарий – за Красимир Крумов – Грец, посмъртно, за филма „Спомен за страха“.

Наградата на кмета на Варна за значимо творческо постижение се присъжда на руския филм „Игрище“ с режисьор Едуард Бордуков – за страстта, с която представя увлекателно пред младия зрител изключително сериозния проблем за все по-нарастващата агресия и насилието сред младежта.

Освен с рекордните 1890 филма от 107 държави, които кандидатстваха за участие, поредното издание от новото летоброене на фестивала ще бъде запомнено и с още интересни факти. 202 филма бяха включени в конкурсните прожекции; над 140 документални, късометражни и игрални ленти от 47 държави бяха представени в съпътстващата програма; рекордно много бяха и фестивалните локации - зрителите можеха да се насладят на филмите, преминали селекцията, на цели 6 сцени във Варна и в Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“.

17-ото издание на фестивала положи и началото на уникален социален експеримент, целящ да подпомогне проблема с нарастващия недостиг на кръводаряване в България. Десетки се включиха в кампанията „Дари кръв, вземи билет“ и получиха безплатен достъп до някои от най-касовите прожекции в театър „Българан“. Тази есен организаторите на престижния кинофорум - Българският червен кръст и Медицинският университет във Варна, бяха включили в програмата поредица от актуални беседи с водещи журналисти, анализатори и дейци на Червения кръст по темата на фестивала - „Агресия, хуманизъм, кино“. Академията по документално кино за млади активисти на БЧК, в която се включи лично директорът на дирекция „Библиотека и архив“ в международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец Грант Мичел, също регистрира рекорден интерес.

Фестивалът бе официално закрит снощи. Безплатните филмови прожекции обаче ще продължат до 19 октомври – в пленарната зала на Община Варна от 17:00 и 19:00 часа и в Медицинския университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ от 15:00 и 17:00 часа.