Филм за Вапцаров взе награда "Златен ритон"

  • 22 декември 2013, 22:35
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 52b768be392c5

Голямата награда "Златен ритон" за най-добър документален филм по време на 20-я фестивал на българското документално и анимационно кино в Пловдив е за филма "Вапцаров. Пет разказа за един изстрел". Журито единодушно присъди първото място на продукцията на сценариста Ивайла Александрова и режисьора Костадин Бонев. Призът е за "художественото майсторство при поднасяне на историческата истина за смелостта да се разровят парещите следи от миналото".


Голямата награда "Златен ритон" за най-добър анимационен филм е за продукцията на "Aндро филм" - "Нон стоп". Тя е философска притча, изпълнена в най-добрите традиции на българската анимация. Специалната награда на журито за документален филм бе за сценариста и режисьор Юлиян Табаков за филма "Цветанка".


Награда за режисура на документален филм получи Георги Стоев - Джеки, а за художник-постановчик на анимационен филм Ина Георгиева. Призът за дебют бе присъден на режисьора Павел Павлов за филма "Едуард Захариев. Живот 24 кадъра в секунда". Фестивалът раздаде награди и на община Пловдив, на Съюза на филмовите дейци в България и почетни грамоти на участниците.