Финансиране за 139 млн лв. е спечелила община Велико Търново, отчете кметът

  • 13 ноември 2014, 16:46
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 5331931765cfb

Местната власт с пълна проектна готовност за новия програмен период, ще развиват инфраструктура, ще реставрират историческото наследство


Подобрена инфраструктура, повече спортни обекти и съоръжения, 750 културни събития, ръст в туризма, много под средната за страната безработица и подобрени образователни и социални услуги. Това обобщено са постиженията на великотърновския кмет и местната администрация за третата година от този мандат. Градоначалникът Даниел Панов и заместниците му отчетоха свършеното в общината.
Проекти за 139 млн. лв. са спечелени от екипа на Панов. От тях в процес на реализация в момента са начинания за приблизително 63 милиона.


Общинската администрация има готови още 53 проекта, свързани с подобряване на инфраструктурата, с които ще се кандидатства веднага след отварянето на процедурите за новия програмен период.
Финансовото състояние на общината е добро, подчерта при отчета си днес Даниел Панов. Той призна, че има някои просрочени плащания и задължения, които ще бъдат покрити до края на годината.


Към момента безработицата във Велико Търново е 5, 4%, а разкритите нови работни места от крупните работодатели през годината са 600, посочи той.


Кметът информира, че ръстът на туристите, посетили старата столица през първото деветмесечие на годината е 11,8 процента, като прогнозите са, че в края на календарната година те ще достигнат 520 000 души.


През изминалата година общият брой на събитията и инициативите в областта на културата е бил 750. Панов посочи, че съхранението и реставрацията на културно-историческото наследство ще бъде един от финансовите приоритети и през следващата година.


Предвидени са около 2 млн. лв. за реставрационни дейности на хълма "Трапезица" и възстановяването на известната Шишманова баня, която също ще бъде включена в историческите маршрути на старата столица.


Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за февруари на тема "Трифон Зарезан" ТУК!