Фирма от Исперих поема временно боклука на Кубрат

  • 19 май 2018, 10:03
  • Default profile Автор Станка Христова
Medium namalqvat taksa smet za biznesa v plovdiv 98641

Фирма, която се грижи за битовите отпадъци в Разград и Исперих поема времемнно събирането на боклука в Кубрат. Това стана ясно след разговори межжду областния управител на Разград Гюнай Хюсмен и представители на дружеството.

Форсмажорното решение се наложи след като в петък следобед кметът на Кубрат Алкин Неби  обяви бедствен положение в общината заради препълнените с отпадъци кофи в 17-те населени места  в региона.

На заседание на кризисния щаб в заринатата с боклуци община е решено спешнО да се създаде общинско предприятие, което да поеме комуналното обслужване в Кубрат. Докато това стане общината ще наеме с временен договор почистваща фирма от съседната община, за да се избегне екологичната катастрофа.

Кризата с боклука в Кубрат избухна след като фирмата, избрана да се грижи за сметопочистването отказа да работи заради финансови претенции към кметството в размер на 1,2 млн. лева. Компанията  заведе дело и съдът уважи исканията й. Местната управа в града обаче отказа да спази договора, подписан от бившия кмет, с обяснението, че става дума за  раздути разходи, които местният бюджет няма да може да плати без да се вдигне налога за смет.