Франк Горенц участва в учение на авиобаза Граф Игнатиево

  • 29 май 2014, 14:08
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 538732e61b8b8

Командващият на Върховните военновъздушни сили (ВВС)на САЩ за Европа и Африка ген. Франк Горенц присъства на международното учение в авиобаза Граф Игнатиево.Той заяви, че "Тракийска звезда" няма нищо общо с повишеното напрежение на източния фланг на НАТО, заради кризата в Украйна.

По думите на главнокомандващия ако се наложи да се предприемат някакви действия по въздух, заради обстановката в Украйна българските и щатските военновъздушни сили може да действат заедно. Според него пилотите на двете страни са подготвени да летят заедно и демонстрират по време на ученията добра съвместимост, независимо, че българските машини не са оборудвани с техниката за комуникация, каквато има на борда на щатските самолети.


Американският командващ обясни, че има много начини за поддържане на връзка между екипажите, включително и чрез компютрите, които са в машините.


"Благодарение на тези учения българските Военновъздушни сили (ВВС) продължават да са конкурентни", заяви командирът на ескадрилата от Граф Игнатиево майор Методи Орлов. От своя страна военният министър Ангел Найденов обяви по време на учението, че България трябва да започне проектът за закупуването на нов боен самолет, вместо да се ремонтират и модернизират старите изтребители.


По думите на министъра на отбраната, този проблем стои пред Военновъздушните сили (ВВС), като е бил отлаган дълго време и трябва да бъде решен. "Добре е да се заделят малко средства, с които да се поддържат изтребителите, а през това време да се стартира сделката за нова техника. Закупуването на нови самолети ще струва на правителството над 500 милиона лева, като с тези пари могат да се закупят 8 плюс един изтребители за учебни цели. Но ВВС се нуждае поне от една ескадрила между 16 и 24 изтребители", подчерта военният министър.