Габриел с един от най-важните ресори в ЕК със 100 млрд. евро бюджет

  • 10 септември 2019, 18:22
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium %d0%9c%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%8f %d0%93%d0%b0%d0%b1%d1%80%d0%b8%d0%b5%d0%bb 4

Щастлива съм да споделя, че днес ми беше поверен мащабен ресор, който ще инвестира в научните изследвания, иновациите и младите хора. Това сподели в личния си фейсбук профил българският еврокомисар Мария Габриел по повод оглавяването на нов от нея ресор в ЕК - "Иновации и младеж". 

"Приемам това като признание за свършената работа в областта на цифровизацията, която с този нов ресор получава още по-голямо измерение. Новото ми портфолио обединява две генерални дирекции и по този начин златният триъгълник наука-бизнес-образование има своя шанс да стои високо в дневния ред на Европа", посочва Габриел.

"Доверието този фундаментален нов ресор да бъде под мое ръководство е доверие и признание и за България. Той дава шанс на икономиките ни и гражданите ни за по-добри работни места и по-високи доходи, защото днес те минават през иновациите и образованието", казва още еврокомисарят.

"Ще отговарям за новата програма „Хоризонт Европа“ със 100 милиарда евро бюджет. Това представлява 8% от целия бюджет на ЕС за седемгодишния период след 2021 г. Нашата емблема в образованието – програмата Еразъм +, ще нарасне до 45 милиарда евро. Инициативата за Европейските университети също преминава под мое ръководство. Това ще даде невероятна възможност на студентите чрез съчетаване на обучение в няколко държави. Европейският съвет за иновации също е важна част от портфолиото ми. Друго важно за мен е, че в новия ресор са голяма част от темите, свързани с цифровизацията, като например цифровата грамотност, дезинформацията, киберсигурността, цифровите иновационни хъбове, суперкомпютрите", коментира Мария Габриел.

По думите ѝ това е ресор, който показва, че иновациите, научните изследвания, образованието са тези, които водят до по-високи доходи, по-конкурентоспособна икономика, по-добри отговори на предизвикателствата в здравеопазването, сигурността, климата.