Габрово купува още два електромобила

  • 07 ноември 2020, 10:02
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium eco charg

Община Габрово внесе проектно предложение за закупуване на два електромобила с финансова подкрепа от Националния доверителен екофонд. Кандидатстването е по схема за насърчаване използването на електрически превозни средства в рамките на Инвестиционната програма за климата, съобщават от общината.

Екологичните возила са предвидени за работата на Общинско предприятие „Регионално депо за неопасни отпадъци“. Те ще се ползват от инспекторите, които контролират дейностите по управление на отпадъците на територията на общината.

За одобрените проекти се отпуска безвъзмездно субсидиране от 20 000 лв. за един електрически автомобил. На последното си заседание Общинският съвет подкрепи инициативата и даде съгласие за осигуряване на дофинансирането с 90 000 лв. от инвестиционната програма на Регионалното депо за 2021 г.

Електромобилите трябва да издържат 100 км пробег с едно зареждане и максимална скорост минимум 80 км/ч. Да са снабдени с литиево-йонна батерия с не по-малко от 2 000 цикли на заряд и разряд, капацитет минимум 15 киловатчаса и гаранция не по-малко от 5 години.

През 2017 г. Община Габрово прибави към автопарка си електрическата КИА Соул, а от 2018 г. същия автомобил ползва и Етнографският музей на открито „Етър“. Колите бяха закупени чрез съфинансиране от Националния доверителен екофонд.

Снимка: Община Габрово