Габрово слага паметник на Вечния музикант

  • 22 ноември 2020, 19:00
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium skupltura al kerkov

Женско благотворително дружество „Майчина грижа” – Габрово приключи проекта „Изработване и експониране на паркова скулптурна фигура на Александър Керков /1901 – 1987/ - вечният музикант и чаровният зевзек“, съфинансиран по Програма „Култура“ на Община Габрово.

С обръщение към габровци и приятелите на Габрово, Дружеството инициира кампания за набиране на допълнителни финансови средства, на която се отзоваха граждани и фирми.

Автор на паметника е габровският скулптор Георги Балабанов, който е бил и музикант във фанфарната музика на НУ “Васил Левски“, а по-късно на ОУ „Неофит Рилски“, ръководени от Керков.

Проектът е на стойност 26 200 лв. Той е подкрепен от Програма „Култура“ на Община Габрово със сумата от 15 000 лв. В дарителската сметка на изпълнителите пък са били налични 6000 лв. при необходими 3000 лв. Останалата сума, Дружеството ще изразходи за благотворителната си дейност, за която ще уведомява обществеността.

Скулптурната фигура ще бъде монтирана след приключване обновяването на градска градина в Централната част на Габрово (пред заведението „Глинени гърнета“).

Откриването на скулптурата ще бъде допълнено с изложба, посветена на живота на Александър Керков и с изпълнение на живо на Оркестър „Габрово“ на музика по произведения на Керков, в аранжимент на габровския музикант и композитор Илко Илиев, информират още от Женско благотворително дружество „Майчина грижа”.​